Jump to content

Tovább növekedne a Ustream

2014. 04. 26. 15:54

Akár felvásárlással is növekedne tovább idén az internetes videószolgáltatást nyújtó Ustream. Az egyik legsikeresebb magyar startup cég már 5000 fizető felhasználónál tart, de piacuk a következő években két-háromszorosára nőhet.

Idén további növekedést tervez, és egy új délkelet-ázsiai iroda megnyitását mérlegeli a Ustream élő videóplatform - mondta Fehér Gyula, a Ustream társalapítója, technológiai igazgatója.

A Ustream egy online videó platform, amely elsősorban az élő videóközvetítésekre fókuszál, de a hagyományos, feltöltött videók kiszolgálásával is foglalkozik. Egyrészt magánszemélyeknek kínálnak ingyenesen videókat, videófeltöltési és közvetítési szolgáltatást, másrészt cégeknek adnak el különböző szolgáltatáscsomagokat.

A Ustreamnek már több mint 5000 céges előfizetője van, ezek között vannak kisebb, de nagyobb cégek is - például ügyfelük a Nintendo, és a Sony - utóbbiak adják a cég növekedésének gerincét.
Egy friss elemzés szerint tavaly több mint egymilliárd órányi üzleti célú videót "fogyasztottak" világszerte, ez a szám 2017-re több mint 3 milliárd órára nő. Ennek megfelelően a Ustream azt várja, hogy az a piac, amelyen ők mozognak, a következő 2-3 évben mintegy háromszorosára nő. A Ustreamen összesen 400 millió órányi videót néztek 2013-ban, ennek egy része volt üzleti célú.

Fehér Gyula elmondta azt is, hogy legnagyobb befektetőjük a japán Softbank cégcsoport volt, amely 2010-ben 35 millió dollárt ruházott be a Ustreambe, amelyben mostanáig mintegy 60 millió dollár tőke van. A Ustream folyamatosan kap felvásárlási ajánlatokat, ezzel kapcsolatban a technológiai igazgató elmondta: céljuk, hogy a Ustreamből "minél nagyobb dolgot tudjunk kikerekíteni", és ha ez épp egy felvásárláson, vagy a tőzsdei jelenléten keresztül valósítható meg, akkor arra nyitottak. Elgondolkodtató ajánlatot már kaptak, de igent csak olyan ajánlatra mondanának, amely még jobban segíti a Ustreamet a dinamikus növekedésben. Hozzáfűzte, hogy a Ustream jelenleg néhány száz millió dollárt érhet, valójában pedig annyit, amennyit hajlandóak érte fizetni.

Fehér Gyula szerint a Ustream is jól példa arra, hogy Magyarországról is lehet sikeres startup céget építeni, budapesti irodájukban 110-en, összesen a Ustreamnél pedig 250-en dolgoznak, és idén további bővülést terveznek.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI