Jump to content

Magyar startupok mutatkoztak be Londonban

2016. 04. 28. 19:05

Magyar innovatív vállalkozások is bemutatkoztak a fenntartható, élhető városi környezetért dolgozó szakértők Smart to Future Cities 2016 címmel Londonban megrendezett globális fórumán.

A rendezvényen idén kiemelt szerepet kaptak a smart cityhez kapcsolódó IoT (dolgok internete, Internet of Things) megoldások, továbbá a szervezők nagy hangsúlyt helyeztek az állami, szakmai és üzleti szereplők közti együttműködés szorosabbra fűzésére is.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház szakmai partnerével, a Design Terminállal közösen négy magyar cég megjelenését tette lehetővé a londoni rendezvényen.

  • A MagikMe játszótéri eszközöket fejleszt, amelyeken ép és sérült gyermekek tudnak együtt játszani.
  • A Route4U cég alkalmazása mozgásukban korlátozott közlekedőknek segít tájékozódni az akadálymentes helyekről információkat tartalmazó térképpel és útvonaltervezővel.
  • A ROB - Robotic Observer környezeti zaj- és hangmonitorozással, forgalom- és kamerafigyeléssel foglalkozik, a
  • Greenwall Pro pedig innovatív zöldhomlokzati rendszert kínál, növényzettel borított épülethomlokzatok létrehozására alkalmas megoldással, a városi zöldterületek növelése végett.

Marozsi László, a Magyar Nemzeti Kereskedőház InnoTrade nevű startup programjának vezetője a rendezvényen az MTI-nek elmondta: a cél olyan magyar innovatív vállalatok bemutatkozásának segítése, amelyeknek innovációs tevékenységük mellett már nem marad saját erőforrásuk arra, hogy a londonihoz hasonló horderejű nemzetközi rendezvényekre kijussanak. Az érdeklődők az InnoTrade program weboldalán jelentkezhetnek az egyes nemzetközi rendezvényekre, illetve a program fontos részét képezi az is, hogy a startupok a Kereskedőház figyelmébe ajánlhatnak fejlődésük szempontjából hasznosnak ítélt szakmai eseményeket is.

A Design Terminál a szakmai zsűri által kiválasztott cégeknek szakmai felkészítést is tart - mondta Marozsi László.

Vaskó Renáta, a Design Terminál Citylab mentorprogramjának vezetője elmondta: a londoni expóra olyan magyar startupokat hoztak ki, amelyek tevékenysége innovatív városfejlesztéshez kötődik. Különösen fontosnak tartja, hogy már korai fázisban megméressék magukat a nemzetközi piacon ezek a cégek, hogy az itt szerzett tapasztalatok és visszajelzések alapján tudják terméküket vagy szolgáltatásukat továbbfejleszteni.

A smart city projektek elsődleges befektetői és megrendelői az önkormányzatok, és a londoni konferencián is mindenekelőtt ilyen szolgáltatásokat kereső önkormányzati vezetők gyűltek össze a világ minden részéről - mondta a Design Terminál képviselője.

Szabadhegy Péter, Magyarország londoni nagykövete a szerdai rendezvényen az MTI-nek elmondta, hogy a nagykövetség is segít a kapcsolatépítésben. Hozzátette: hetente 10-15 megkeresés érkezik magyar cégek részéről ilyen jellegű segítség érdekében, és a nagykövetség útmutatással tud segíteni nekik, javaslatot téve például arra, hogy mely kereskedelmi intézményekkel, kamarákkal érdemes felvenniük a kapcsolatot.

(Forrás: MTI / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)