Jump to content

Beszállnak az arabok az Uberbe

2016. 06. 02. 19:31


A szaúdi állami vagyonalap 3,5 milliárd dollár fektet be az Uberbe - írja a Financial Times. Ez a legnagyobb összeg eddig, amit egy nem nyilvános piacon forgó vállalatba fektettek.

Jókora tőkeinjekciót kapott az Uber

Ezzel még határozottabban kijelenthető, hogy az Uber a világ legjobban tőkésített start-up vállalkozása, pénzeszközei így már több mint 11 milliárd dollárt tesznek ki. A társaság jelenleg agresszív terjeszkedést folytat, közel 70 országban növeli piaci befolyását.

\"\"

A szaúdi állami vagyonalap a befektetést követően mintegy 5 százalékos részesedést szerez majd a cégben, az alap igazgatója, Yasir Al Rumayyan pedig csatlakozik az Uber igazgatóságához.

Az Uber jelentős tőkeinjekciója rávilágít arra, hogy jelenleg a nem tőzsdei cégek igen komoly tőkeemeléseket képesek végrehajtani, nagyobbat, mint eddig valaha. Elég csak példaként megnézni a Google-t, mely 2004-ben a tőzsdei kibocsátásakor 2 milliárd dollárt vont be. Ezt megelőzően, amíg nem volt tőzsdei cég, összesen mindössze 25 millió dollárt kapott a befektetőktől.

A befektetéssel lezárult az Uber legutóbbi tőkeemelési programja, melynek keretében több mint 5 milliárd dollárnyi forrást szerzett. A befektetők között ott volt az orosz LetterOne, és a kínai Baidu is. Összességében a társaság mintegy 10,7 milliárd dollár forrást kapott már eddig külső befektetőktől.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)