Jump to content

Végleges: legyőzte a NAV-ot a webszexmilliárdos

2016. 06. 03. 14:11

Ezzel a valaha volt egyik legnagyobb magyarországi adóügyi per zárult le, amelyben 50-60 milliárd forintnyi áfát és büntetést igényelt a cégtől az adóhatóság, és ennél valamivel több vagyont már le is zárolt az eljárás során.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai jogerős döntésével megszüntette a NAV határozatát, amely alapján pénzt követelt a cégtől és kimondta, hogy a NAV nem használhatta volna azokat a bizonyítékokat, amik alapján adócsalással vádolta a társaságot, de még az alapján a bizonyítékok alapján sem mondható ki, hogy Gattyán-vállalkozás bármilyen adószabályt megszegett volna.

Várható volt

A döntés várható volt, miután az Európai Bíróság tavaly decemberben Gattyán és a magyar adóhivatal vitájában úgy döntött, hogy - megerősítve a főtanácsnoka korábbi állásfoglalását - a magyar milliárdoshoz köthető, a livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know‐how hasznosításával összefüggésben kötött licencszerződés célja nem az adóelkerülés volt.

Az akkori ítélet úgy fogalmazott, hogy "önmagában az a körülmény, hogy valamely lincenciaszerződést egy másik tagállamban letelepedett társasággal kötöttek meg, amely tagállam a licencbeadó társaság székhelye szerinti tagállaménál alacsonyabb általános héamértéket (hozzáadott érték) alkalmaz, további körülmények hiányában nem tekinthető visszaélésszerű gyakorlatnak." Ezzel eldőlt a közel két éves vita, melynek eredményeként felszabadíthatóvá vált Gattyán Magyarországon zárolt magánvagyona és a tulajdonában levő Docler-csoport vagyonelemei is.

A WebMindLicenses Kft-t és a teljes Docler csoportot is birtokló Gattyán a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2016 című kiadvány szerint 96 milliárd forinttal a 6. helyen áll a leggazdagabb magyarokat sorjázó listán.

Miről szólt vita?

Olvassa el a folytatást a napi.hu oldalon.

(Forrás: napi.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)