Jump to content

Budapest melletti bányatónál nyitott strandot Gerendai Károly

2016. 07. 21. 10:57

 A homokos parton nyugágysor, bárok, strandröplabda-pálya. Akár az olasz tengerparton is lehetnénk, de a helyszín ezúttal Budapest északi határa, a Lupa-tavak. Itt nyitott ugyanis strandot a fesztiválszervező, Gerendai Károly - írja a Népszabadság.

Pest megye 40 bányatavából mindössze 9-ben engedélyezett a fürdés, ehhez csatlakozott július közepétől a Lupa-tó. Gerendait a tó tulajdonosa kereste meg a hasznosítás ötletével, amiben a fesztiválszervező is látott fantáziát. Nem sokkal ezután meg is kezdődött a terület kialakítása: elkerítették a területet, fémkonténerekből öltözőket, irodát és bárt alakítottak ki valamint feltöltötték a partszakasz egy részét, pancsológödröt kialakítva a kisgyerekek számára.

A strandon napágyak és ernyők is bérelhetők, utóbbiakért 800 forintot kell fizetni naponta. A belépő 2000 forintba kerül, a parkolásért azonban külön kell fizetni, autónként 800 forintot, motoronként 500 forintot naponta. Ami a büfé árait illeti egy sör 650 forintba, míg egy üdítő 590 forintba kerül.

A mintegy 100 hektáros terület a környező termelőszövetkezetek utódaként létrejött Óbuda Zrt. tulajdona. A cég tíz évig folytatott itt bányászati tevékenységet, a bezárást követően azonban megindultak a rekultivációs munkálatok. A hosszas engedélyeztetési eljárások miatt csak a szezon közepén tudott megnyitni a strand, de a vállalkozó szerint ez is egy jó próba lesz a látogatók igényeinek feltérképezésére. A strand jelenleg 3600 vendéget fogadhat egyszerre, de a becslések szerint már 1000 fős látogatószámnál megtérülhet a befektetés.

A tulajdonossal többlépcsős szerződést kötöttek, amelynek első másfél éves próbaüzemét kétszer tízéves bérleti időszak követhet, de lehetőséget kaptak a terület megvásárlására is. Gerendai szerint a strand a bányatavak szabadságát, természeti környezetét kívánja megadni az odalátogatóknak, de mindezt ellenőrzött körülmények között, biztonságos és legális úton. A tóhoz Budapest belvárosából autóval 30 perc alatt, míg tömegközlekedéssel 1 óra alatt érhetünk ki.

(Forrás: portfolio.hu / Kép forrása: googleMaps)