Jump to content

Magyar kkv siker - három vállalkozás is bekerült a legjobbak közé

2017. 10. 04. 16:21

Három magyar kis- és középvállalkozás (kkv) bekerült az Európai Bizottság egyik legrangosabb innovációs versenyén, az Innovációs Radar Díj 2017-es seregszemléjén a legjobb 48 innovációs projektbe  - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A tájékoztatás szerint a következő két hétben közönségszavazás dönti el, hogy a 48 projekt közül melyek kerülnek be a novemberi 9-i budapesti döntőbe.

Az Európai Bizottság 2015-ben hirdette meg először a versenyt, amely Európa legkiválóbb innovátorait, a jövő meghatározó feltalálóit mutatja meg a nagyvilágnak.

A zsűri azokat a kis- és középvállalkozásokat válogatja a versenybe, amelyek az EU kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramja, a H2020 program keretéből nyertek támogatást.

Az idén a legjobb 48 versenyző közé került a Gravity R&D Kutató, Fejlesztő és Szolgáltató Zrt., a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft., valamint az Aeroglass.

A GruRec, a Gravity Zrt. fejlesztése a felhasználó által már olvasott, látott internetes tartalmak alapján kínál újabb tartalmakat, szolgáltatásokat a felhasználónak.

A Femtonics Kft. 3x3D megnevezésű kutatási projektje az agy és az idegrendszer vizsgálatához kínál új vizualizációs technológiát.

Az Aeroglass a pilótáknak fejlesztett okos szemüveg, mely messzi domborzati viszonyokat, szabad szemmel nem látható pontokat, fontos geo-információkat, településeket, tervezett útvonalat rajzol digitálisan a légtérbe, ezzel jelentősen megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a pilóta navigációját.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal biztatja a kutatói, fejlesztői közösség tagjait, hogy szavazzanak a magyar innovatív cégekre. Az online szavazó felület itt érhető el: https://ec.europa.eu/futurium/en/innovation-radar-prize

Mindhárom projekt az unió innovációs keretprogramjából, a Horizont 2020 programból nyert korábban támogatást.

A Horizont 2020 keretprogram költségvetéséből elnyert támogatásokat tekintve a részt vevő uniós tagállamok között Magyarország a 19. helyen áll. A Magyarország által elnyert Horizont 2020 források 34 százaléka kerül vállalkozásokhoz, 33 százaléka felsőoktatási intézményekhez, 26 százaléka kutatóintézetekhez.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos)