Jump to content

Hogy lesz az ötletből sikeres üzlet?

2014. 05. 06. 08:49

Ha egy jó ötletből egyszerű lenne sikeres üzletet csinálni, valószínűleg a földön mindenkinek lenne egy saját cége. Az út meglehetősen hosszú, amíg eljutsz az ötlettől a cégalapításig, de mutatunk néhány lépést, amelyet semmiképp se hagyj ki!

1. Jegyezd le
Nem elég ha csak a fejedben létezik az ötlet, vesd azt papírra is! Rajzolj vázlatokat, írj le kulcsszavakat, emeld ki az igazán fontos elemeket, és csiszold addig, amíg egy komplett üzleti ötletet nem látsz magad előtt! Hidd el, ha már a papíron vannak az ötleteid, sokkal kezelhetőbbnek is tűnnek!

2. Kérdezz
A kérdések vezetnek el a válaszokhoz – tartja a mondás. Ennek megfelelően folyamatosan kérdéseket kell magadnak feltenned az üzleti ötleteddel kapcsolatban, míg végül a válaszaid kiadják az üzleti terv gerincét. Minél több kérdésed van, annál több a motivációd is, hogy belevágj!

3. Óvd az ötleted
Az természetes, hogy másokkal konzultálsz, mielőtt belevágsz a bizniszbe. Ezt viszont csak olyanokkal tedd, akikben 100 százalékig megbízol, és nem lopják el az ötleted. Ha viszont nem hozzád közeli szakértő tanácsát kéred ki, mindenképp írass vele alá titoktartási nyilatkozatot!

4. Tesztelj
Még mielőtt pénzt fektetnél be, nem ártana megtudnod, milyen fogadtatásra számíthatsz. Ez sosem volt annyira egyszerű, mint most: a közösségi média segítségével akár néhány nap leforgása alatt több száz emberhez juttathatod el a koncepciódat anélkül, hogy tudnák, még nem egy kész terméket osztottál meg velük.

5. Az ördög a részletekben
Az átfogó üzleti terv még kevés az induláshoz. Dolgozd ki a modellt a legapróbb részletekig: milyen előnyeid vannak másokhoz képest? Kik fogják igénybe venni a termékedet? Milyen pénzügyi pályával számolsz?

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu