Jump to content

Mikrovállalkozás? Akkor is vonatkoznak a versenyszabályok!

2014. 06. 13. 09:18

Mint minden más területnek, úgy a piaci versenynek is megvannak a sajátos szabályai, amelyeknek meg kell felelniük a résztvevő cégeknek. A vállalatoknak a versenyjog esetén nemcsak a törvények által előírt szabályoknak, hanem az erkölcsi normáknak is meg kell felelniük.

A piaci versenynek számos előnye van, és annak korlátozása csökkenti az ebből származó nyereség nagyságát, így a verseny korlátozásával egyesek veszítenek. Minél tisztább a piaci verseny, és minél több cég tartja tiszteletben a versenyjog előírásait, annál kisebb kárt okozhatnak a tisztességtelen vállalatok.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatója szerint természetes, hogy a cégek igyekeznek a saját érdekeiket érvényesíteni akár olyan áron is, hogy azzal más cégeket háttérbe szorítanak. Mindenkinek az az érdeke, hogy minél nagyobb nyereségre és gazdasági előnyre tegyen szert a másikkal szemben.

A kérdés az, hogy mindezt milyen eszközökkel igyekeznek megvalósítani. Ha egy cég az előnyt a hatékonyság növelésével, az áruk minőségének javításával és fejlesztésekkel igyekszik elérni, akkor az nemcsak legális, hanem egyben követendő cselekedet is. A probléma azzal van, ha egy cég nem ezt az utat választja a növekedés eléréséhez, hanem tisztességtelen, a piaci verseny szabályait be nem tartva jut gazdasági előnyhöz.

Mint a GVH rámutat, a versenyjog minden gazdasági tevékenységet folytató vállalkozásra és egyéni vállalkozóra vonatkozik. Senkit sem ment fel a felelősség alól az a tény, hogy a nagyvállalatoknak – nagyságuk miatt – nagyobb a gazdasági szerepük. Legyen szó akár mikro-, kis-, közepes- vagy nagyvállalkozásról, minden szereplő köteles betartani a versenyjogi szabályokat. Ezt várjuk el a piactól és másoktól is, így ugyanezt kell biztosítanunk mások felé is.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu