Jump to content

Ez a négy legfontosabb vezetői tulajdonság

2014. 07. 03. 09:26

Idejétmúlttá váltak azok a korábbi elképzelések, miszerint egy vezetőnek mindenki felett kell állnia, neki kell mindent a legjobban tudnia, és neki kell a legokosabbnak tűnnie. A mai kor sikeres vezetői gyökeresen ellentmondanak ennek az elképzelésnek. Manapság az igazán fontos vezetői érték az együttműködés, és az, ha másokat velünk egyenrangú felekként kezelünk.

Kellemes munkakörnyezet és kreativitás
A jó vezető ösztönözni tudja a csapatát arra, hogy kreatívan gondolkodjon és tekintsen a feladatokra. Felejtsd el azt a tévhitet, miszerint vannak a kreatív és a nem kreatív emberek! Mindenkinek megvan a képessége arra, hogy kreatív legyen, csak ki-ki más területen tud kibontakozni. Egy jó vezető feladata, hogy ezt a képességet a felszínre hozza. Ehhez pedig feltétlenül fontos, hogy ismerjék az alkalmazottak a cég irányvonalát, terveit, célját. Ha pedig felmerül egy újító ötlet, ne sajnáld rá az időt, hallgasd meg azt!

Higgy a megérzéseidben!
Természetesen fontos, hogy reálisan, higgadt fejjel tekintsünk a feladatokra, a cég jövőjére. Ám vannak helyzetek, amikor gyorsan kell dönteni – ilyenkor felértékelődik a gyors ítélőképesség és az első benyomás, a megérzés. Ha elegendő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezik valaki, akár néhány perc alatt is képes meghozni nagy horderejű döntéseket.

Használd a humort!
Tudd, hogy milyen helyzetekben jön jól egy vicc, és ne félj használni is azt! De vigyázz, csakis pozitív legyen a vicc kicsengése, és ne érints olyan témákat, amely bárkit is sérthet. A humor segít, hogy megmutathasd a beosztottjaidnak, hogy te is valódi ember vagy, és őket egyenlő félként, partnerekként kezeled.

Együttműködés
Az együttműködő munkakörnyezet kialakítása jóval nehezebb feladat, mint hogy arra utasítjuk az alkalmazottakat, hogy dolgozzanak együtt és segítsék egymás munkáját. Számos eszköz, módszer és technika létezik, amelyek segíthetnek a csapatmunka kialakításában. Azt, hogy melyik a leghatékonyabb és a leghasznosabb a céged és az alkalmazottaid számára, azt nektek közösen kell kikísérleteznetek. Egy jó vezető megmutatja az alkalmazottainak, hogy milyen remek ötletek és eredmények születhetnek, ha együttműködnek, egyenlő felekként kezelik egymást, rendszeresen kommunikálnak egymással és segítik egymás munkáját.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu