Jump to content

Javultak a kkv-k várakozásai

2014. 07. 09. 19:28

Kissé javultak a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) várakozásai, a kkv-k konjunktúraindexe az előző három hónaphoz képest némileg emelkedett - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) áprilisi felméréséből.

A közlemény szerint a kkv-körkép konjunktúraindexének értéke kissé emelkedett az előző negyedévhez képest. A növekedés kizárólag az optimista várakozásoknak tulajdonítható, mivel a mutató aktuális helyzetére vonatkozó indikátorok az előző negyedévhez képest kedvezőtlenebb helyzetet jeleznek: a rendelésállomány és a jövedelmezőség szintje csökkent, az üzleti helyzet és a termelési szint pedig stagnált.

A konjunktúraindex a legkisebb (20-49 fős) cégek körében kis mértékben csökkent, a közepeseknél (55-99 fős) stagnált, míg a legnagyobbaknál (100-249 fős) csekély mértékben nőtt.

A belföldi piacra termelő vállalkozások esetében az index értékének enyhe csökkenése, a külpiacokra is termelők esetében kismértékű növekedése figyelhető meg.

A cégek tulajdonszerkezete alapján nézve az index értéke a tisztán és részben külföldi tulajdonban lévő vállalatok esetében magasabb, míg a tisztán hazai tulajdonban lévő vállalatok esetében csekély mértékben alacsonyabb lett, mint az előző adatfelvételnél.

A bizonytalansági index értéke szintén emelkedett 2014 januárjához képest, vagyis a vélemények különbözősége némileg nőtt a kkv-k körében a jelenlegi és várható üzleti helyzetük megítélését illetően. Az adat azonban a korábbi eredményekhez képest még mindig viszonylag alacsony szinten van.

A jelenlegi üzleti helyzet mutatója egyes gazdasági ágakban, mint a feldolgozóipar és az építőipar területén tevékenykedő vállalkozásoknál, jelentősen visszaesett. A kereskedelmi cégeknél viszont enyhe, a gazdasági szolgáltató cégeknél pedig jelentős javulás tapasztalható.

A mutató legmagasabb értékei a tisztán külföldi tulajdonban lévő, a közepes létszámú, a feldolgozóipari és a döntően exportáló cégek között figyelhető meg.

A várható üzleti helyzet mutatója az előző negyedéves tendenciának megfelelően nőtt: a cégek 32 százaléka számít jó üzleti helyzetre, és csupán 6 százalékuk vár rosszra.

Az index értéke a legnagyobb, illetve a tisztán külföldi tulajdonban lévő cégek esetében a legmagasabb.
Ágazatok szerint a kereskedelmi, a feldolgozóipari és a gazdasági szolgáltató cégek mutatója növekedett, míg az építőiparban az indikátor értéke csökkent.

A kkv-k létszámra vonatkozó terveiben pozitív tendencia tapasztalható, a következő fél év során a cégek 13 százaléka tervez munkaerő-felvételt.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI