Jump to content

Stressz-csökkentés a dolgozókért

2014. 09. 17. 09:48

Ha jó cégvezető szeretnél lenni, jó példával kell szolgálnod az alkalmazottaid számára. Ez pedig nemcsak a hozzáértő, elhivatott munkavégzésre, a szakértelemre és a kitartásra vonatkozik, hanem bizony a stressz csökkentésére is.

Tanulmányok sora bizonyította, hogy a túl nagy stressz negatívan hat a munka hatékonyságára. Az ideges, feszült munkatársak kevésbé hatékonyan dolgoznak, ráadásul könnyebben alakulnak ki közöttük konfliktusok. Hogy ezt megelőzd, és kiegyensúlyozott alkalmazottakkal dolgozhass együtt, neked magadnak kell jó példával előállnod. Ha jó példát mutatsz a munkatársaidnak, akkor te is elvárhatod ugyanezt tőlük. Segíts nekik, és járj elöl jó példával!

Mozogj rendszeresen!

A stressz csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a testmozgás. Választhatsz bármilyen mozgásformát, a lényeg, hogy rendszeresen mozogj. Ha hetente egy-két alkalommal eljársz futni, úszni, jógázni, kerékpározni, vagy bármilyen más sportág szerelmese vagy, nemcsak a stresszt csökkented az életedben, de magabiztosságot, önbizalmat is merítesz belőle. Az alkalmazottakkal való közös mozgás pedig még csapatépítésként is hasznos lehet!

Stresszoldó technikák

Egy-egy kiélezett konfliktushelyzet vagy szűkös határidő komolyan próbára teheti az cégvezető és az alkalmazottak napjait is. Ne hagyd, hogy eluralkodjon a csapaton a pánik, és a stressz mindenkiből a legrosszabbat hozza ki! Kitűnő stresszoldó technikák léteznek, amelyeket rendszeresen alkalmazva hosszútávon remekül lehet csökkenteni a felgyülemlett stresszt, rövidtávon pedig néhány percen belül enyhülést hoz a feszült helyzetben. Akár a kollégákkal is megoszthatod a számodra leginkább bevált technikát.

Hallgass zenét!

Néha az is elég, ha néhány percre kilépünk a stresszt okozó helyzetből, és ehhez igen jó megoldás lehet a zenehallgatás. Ha nehéz a munkád és úgy érzed, hogy összecsapnak feletted a hullámok, keresd meg a kedvenc zenédet, tedd fel a fejhallgatódat, és csak arra koncentrálj, amíg tart. Meglátod, mikor vége a számnak, egészen más fényben látod majd a helyzetet.


Ne feledd, ha az alkalmazottaid azt látják, stresszelsz, ez nagy valószínűséggel rájuk is át fog ragadni!

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu