Jump to content

Többet kell fektetni K+F beruházásokba

2014. 12. 04. 16:13

Globális versenyképességük megőrzéséhez az európai cégeknek növelniük kell kutatási és fejlesztési (K+F) beruházásaikat - hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság (EB) csütörtöki közleményében.

Az uniós székhelyű vállalatok kutatási és fejlesztési beruházásai 2013-ban a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is 2,6 százalékkal növekedtek. Az előző év 6,8 százalékos adatához képest azonban ez erőteljes lassulás. Az EU a 4,9 százalékos világátlaghoz, az 5 százalékos amerikai és az 5,5 százalékos japán értékhez képest is le van maradva.

"Hála a kitűnő kutatóknak és a remek tudásmegosztási lehetőségeknek, Európa vonzó célpont a K+F beruházások számára. A globális versenytársaktól való lemaradás elkerüléséért azonban fokoznunk kell a beruházásokat, ezeknek ráadásul egy egész sor kutatási tudományágra és ágazatra kell kiterjedniük" - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos.

Carlos Moedas, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos szerint az európai vállalatok a zord gazdasági légkör ellenére is folytatják K+F beruházásaikat, de többre van szükség. A közpénzek mennyisége korlátozott, ezért a magánforrások K+F beruházásokban történő részvétele fontosabb, mint valaha.

Moedas szerint a Bizottság és az Európai Beruházási Bank által bemutatott 315 milliárd eurós beruházási tervvel a kockázatosabb projektekhez is több magánforrást lehet majd rendelni, amiből a K+F beruházások is részesülni fognak.

Az EB 2014-es európai uniós ipari K+F-beruházási kutatása a világ összes K+F kiadásának 90 százalékát kitevő 2500 vezető vállalatot elemzett. Az adatok szerint az EU-ban székelő 633 vállalat 2013-ban 162,4 milliárd eurót fektetett be, míg a 804 amerikai vállalat 193,7 milliárd eurót, 387 japán vállalat pedig 85,6 milliárd eurót. Az EU-n belül a német, a francia és a brit vállalatok költik a legtöbbet a kutatásra.

A globális rangsort már második éve az európai Volkswagen autógyártó vezeti összesen 11,7 milliárd euró K+F beruházással. A második helyen a dél-koreai Samsung, a harmadik helyen az amerikai Microsoft áll.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI