Jump to content

Több mint 600 magyar cég működött Németországban

2015. 04. 21. 09:11

Tavaly mintegy 600 magyar vállalkozás 14 ezer alkalmazottja dolgozott Németországban vállalkozási szerződés keretében - közölte felmérése eredményét az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A vállalkozások elsődlegesen a gépipar, az élelmiszeripar és az építőipari területén vállaltak munkát. Az építőipari vállalkozások többnyire hiányszakmákban foglalkoztatnak tartós kiküldetés keretében építőipari szakmunkásokat. Meghatározóan német építőipari cégek alvállalkozóiként dolgoznak. Jellemző a mikro-, kis- és közepes méretű építési vállalkozások piaci jelenléte.

A 600 cég egyharmada dolgozik az építési ágazat területén. A Németországban teljesített vállalkozási szerződések értéke 2014. évben az ÉVOSZ számításai szerint összesen mintegy 110 milliárd forint volt. Ezeknél a vállalásoknál magas a hozzáadott érték, hiszen sok helyen jellemző az anyagmentes feladatvállalás, ahol a felhasználható anyagokról a német megrendelő, fővállalkozó gondoskodik.

Az adatokat 350 - elsődlegesen a gépipar, az élelmiszeripar és az építőipari területén tevékenykedő - cég megkérdezésével gyűjtötte az ÉVOSZ. A kint dolgozó cégeknél 25-50 százalék körüli a belföldi tevékenység aránya. A vállalkozások fele idén sem kíván változtatni az eddigi arányon, de a másik felük növelni szeretné a múlt évi, külföldi tevékenyégi arányt. A magyarországi tevékenység fenntartása azért fontos, mivel így a kiküldött dolgozók a hazai társadalombiztosítás hatálya alatt maradnak.

A válaszadók csaknem mindegyikének állandó megrendelői köre van Németországban. Új megrendelővel történő szerződéskötésről is beszámolt a cégek fele, viszont az új megrendelésből legfeljebb a bevétel 10 százaléka származott. A megkérdezettek felének nem volt kintlevősége Németországban. A másik felének is mindössze a kiszámlázott összeg 5-10 százaléka okozott problémát.

A idén januártól bevezetett németországi kötelező minimális órabér - amely a törvényben foglaltak szerint jövő decemberig 8,50 euró - a magyar vállalkozások versenyképességét nem befolyásolja. Azokban az ágazatokban, amelyekben a magyar cégek jelentős része vállalkozik, már évek óta ágazati kollektív szerződésben meghatározott kötelező minimál órabér van érvényben. Ez pedig jóval magasabb a 8,50 eurónál, az építőiparban például 14 euró - áll az ÉVOSZ közleményében.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos