Jump to content

Még többet várnak a turizmustól

2016. 02. 15. 20:14

Idén legalább 5-6 százalékkal növekednek majd a hazai turisztikai bevételek – legalábbis erre számít nemzetgazdasági tárca. Tavaly Európa nyugati részéről a terrorfenyegetettség, keletről pedig az ukrajnai válság miatt esett vissza a látogatók száma, azonban a kínai és indiai vendégek úgy jöttek, mintha muszáj volna.

Az előzetes várakozások szerint idén legalább 5-6 százalékkal nőhetnek a turisztikai bevételek - válaszolta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a kockázatok között említette a nemzetközi migránshelyzetet, az adatok szerint a terrorcselekményekkel érintett országokból csökkent a látogatószám. Az orosz-ukrán konfliktus miatt csökkent az orosz turisták száma is - tette hozzá. Kiemelte: Magyarország szerencsés helyzetben van, küldőpiaca diverzifikált, nem függ egyetlen nagyobb országtól sem.

Összességében Ruszinkó Ádám a tavalyi rekordévnél - amikor 10,4 százalékkal nőtt a szálláshelyek bevétele - szerényebb bevétel-növekedést vár idén.

Emlékeztetett: 2015-ben 10,3 millió vendég 25,77 millió vendégéjszakát töltött el az országban, a szálláshelyek árbevétele 10,5 százalékkal bővülve, 368 milliárd forintot tett ki.

Ismertette: 2010-2015 között 39 százalékkal bővült a vendégek száma, a vendégéjszakáké pedig közel 32 százalékkal. Figyelemreméltónak nevezte, hogy ebben az időszakban a szálláshelyek összes bruttó árbevétele 50 százalék felett nőtt. A turizmus GDP-hez való hozzájárulása évről évre nő, tavaly az ágazat bevételei 10,4 százalékkal nőttek, ami a GDP növekedési átlagának a 3,6 szerese.

Kiemelte: a magyarországi fürdők látogatottsága az előzetes adatok szerint 2015-ben meghaladta a 40 milliót, ami 7-8 százalékos bővülés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren minden eddigi utasforgalmi rekord megdőlt, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain összesen 10,3 millió utas fordult meg tavaly, ami 12,5 százalékos növekedés - közölte. A SZÉP-kártya feltöltések összege is rekordot döntött, 90,5 milliárd forintot tett ki tavaly, ami 20 százalékos bővülés.

Az ágazat állami átszervezéséről elmondta, a javaslatot a kormány még nem tárgyalta, az NGM véleményezte azt. A turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztettek a turizmus és a vendéglátás meghatározó szakmai szövetségeivel az NGM-ben pénteken. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ágazat állami irányítása megfelelő helyen van a gazdasági tárcánál, és előnyösnek nevezték, hogy a lényeges állami feladatokat - igazgatás, szabályozás, marketing, fejlesztéspolitika - egy tárca felügyelje.

(Forrás: Sikerescég.hu/MTI Fotó: FreeDigitalPhotos)