Jump to content

Az Ön cége is veszélyben lehet

2017. 01. 19. 19:48


Egy kutatás adatai szerint a hazai kkv szektorban kevesen használnak iratmegsemmisítőt, és kb. 25 százalékánál nincs semmiféle szabályozás a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok kezelésére. Ez nagy könnyelműség, a takarító személyzet többet tudhat cégéről, mint amennyi rá tartozik.

Az év eleje a nagy rendrakások és selejtezések ideje az irodákban is. A Fellowes Hungary által megrendelt, reprezentatív kkv kutatásból kiderült, hogy míg szinte minden cégnél megtalálható fénymásológép és nyomtató, addig a kkv-knak csak a fele rendelkezik iratmegsemmisítővel.

A nem megfelelő iratkezelés súlyos visszaélésekre adhat alkalmat, ami valós anyagi és reputációs veszélyt jelent az adott vállalkozásra” – mondja Kreutz László, a Fellowes Hungary ügyvezetője a Védje adatait! kampányhoz készült korábbi kutatások eredményeire alapozva. „Az a legfontosabb, hogy minden cég, a pár főt foglalkoztató családi vállalkozások is hozzák létre a saját szabályzatukat, amelyekkel a bizalmas irataikat tárolják. Szabják meg pontosan, hogy ki férhet hozzájuk és határozzák meg a leselejtezés és megsemmisítés rendjét. Ez utóbbi már egy pár tízezer forintos iratmegsemmisítővel megoldható a kisebb cégeknél. A beruházás összege eltörpül ahhoz képest, amekkora biztonsági kockázatot jelent a nem megfelelő iratkezelés, az, ha az irodában szanaszét hevernek, a kukában landolnak és esetleg illetéktelen kezekbe kerülnek a bizalmas információkat tartalmazó dokumentumok.

Túl sokat tudnak a takarítók

Nem csak a háztartási, de az irodai szemetünk is árulkodik. A Fellowes takarítócégek körében végeztt kutatásából kiderül az is, hogy a szakszerű megsemmisítés hiányában bizalmas, személyes, illetve fontos üzleti adatokhoz lehet hozzáférni takarításkor. Az asztalunkról is pakoljunk el minden iratot, mert a kíváncsi szemek akarva akaratlan is bepillantást nyerhetnek egy-egy dossziéba. Legyünk elővigyázatosak, jobb az óvatosság!

(Forrás: sikeresceg.hu; piacesprofit.hu; kép: pixabay.com)