Jump to content

Hatalmas hatósági ellenőrzés indul május 1-én

2017. 04. 28. 14:55



"Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata" elnevezésű ellenőrző-sorozat indul május 1. és június 30. között. Azt, hogy miket fognak vizsgálni, az NGM Munkavédelmi Főosztálya már közzé is tette.

A tavalyi munkavédelmi ellenőrzések során alig volt olyan vállalkozás, amelyik ne bukott volna meg a hatósági ellenőrzéseken. 2016-ban a cégek 79, illetve a dolgozók 66 százalékánál találtak valamilyen problémát. Az építőipar a leginkább érintett szektor, ami a szabálytalanságokat illeti.

Az ellenőrzések soárn változó a munkáltatók és a munkavállalók együttműködési szándéka, általában a kisebb, és szabálytalanul működő vállalkozások azok, akik igyekeznek megakadályozni az ellenőrzést. Sokan kihasználják azt a szabályt is, miszerint a kkv-kat első alkalommal nem lehet büntetni.

Mit néznek az ellenőrzés során?

Egyebek mellett azt is ellenőrzik a razzia során, hogy tartottak-e munkavédelmi képviselő választást annál a cégnél, ahol legalább 20-an dolgoznak, vagy hogy készült-e  az építési tevékenységhez biztonsági és egészségvédelmi terv.

Ellenőrzik továbbá, hogy elegendő mennyiségű ivóviz áll-e a dolgozók rendelkezésére, van-e megfelelően felszerelt pihenőhely, illemhely, használják-e a dolgozók a védőezsközöket, stb.

Az összes vizsgálati szempontot ITT érhető el.

(Forrás: sikeresceg.hu; napi.hu; kép: pixabay.com)