Jump to content

Csúcson a végelszámolások

2017. 05. 27. 10:36

Ötéves csúcson van a végelszámolások száma, mind márciusban, mind áprilisban 1300 körüli cég indított végelszámolást - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból

Az elemzés szerint ezek az értékek jelentősen felülmúlják az elmúlt öt év 500-600 körüli havi számait.

A korlátolt felelősségű társaságok jelentős része - 2014 óta több mint 180 ezer cég - eleget tett az új tőkekövetelményeknek, ami pozitív, de több ezer vállalkozás döntött az üzlet végleges beszüntetése mellett - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója a közleményben.

A korlátolt felelősségű gazdasági társaságok tulajdonosainak legkésőbb március 15-ig 500 ezer forintról 3 millió forintra kellett emelniük a törzstőkét.

Az Opten adatai szerint ugyanakkor több mint két hónappal a tőkeemelésre adott határidő után még mindig 27 ezer korlátolt felelősségű társaság van, amely nem felel meg a követelményeknek.

A cégalapítások számában nem hozott meglepetést a tavasz, a márciusi 2649-es és az áprilisi 2269-es cégalapítási szám is egyaránt illeszkedik az elmúlt 1-2 év trendjébe.
 
Egyelőre a megszűnésekben sincs nagy meglepetés, a havi 3000 körüli értékeket fixen produkálja a hazai cégstruktúra. Ugyanakkor az év hátralevő részében várható a megszűnések növekedése, amennyiben a most induló végelszámolási eljárások lezárulnak, illetve a tőkekövetelményeket nem teljesítő cégek ellen is várhatók kényszerintézkedések - írták.

 

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; kép: google)