Jump to content

Sok kkv került bajba a béremelés miatt

2017. 06. 07. 20:25



Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) által készített friss felmérés szerint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt a vállalatok közel egyharmada elhalasztja a tervezett létszámfelvételt, míg kisebb részük emeli a minimum felett keresők bérét vagy elhalasztja a tervezett beruházásokat.

Az elemzés szerint a cégek 29 százaléka elhalasztja a tervezett létszámbővítést 2017-ben a minimálbér, illetve a szakképzetteknek járó garantált bérminimum 2017. januári emelése miatt, 26 százalékuk a minimum felett keresők bérét emeli a bérfeszültségek elkerülése érdekében, 24 százalékuk pedig úgy döntött, hogy a tervezett beruházásokat halasztja el.

A béremelés miatt minden ötödik cég arra kényszerül, hogy módosítsa üzleti stratégiáját és a korábban tervezett létszámfelvételt vagy a beruházást. A cégek ötöde pedig úgy nyilatkozott, hogy a mozgó bérek, jutalmak csökkentése mellett döntött. Nagyjából minden tizedik vállalkozás pedig módosítja a béremelésben érintett dolgozók munkakörét, feladatait, részmunkaidős foglalkoztatásba helyezi át őket, csökkenti egyéb juttatásaikat vagy elbocsátásokat hajt végre.

Az elemzés szerint a leginkább érintett vállakozások a gazdasági szolgáltatások területén tevékenykednek, tisztán magyar tulajdonban állnak, illetve nem exportáló cégekeket érinti. A cégméretet figyelembe véve leginkább a  mikrovállalkozásoknál jellemző a  negatív fordulat.

A felmérés szerint a béremelésben érintett dolgozók munkakörének, feladatainak módosítását nem a mikro-vállalkozások tervezik a legnagyobb mértékben, hanem az 50-249 alkalmazottal rendelkező cégek 46 százaléka.

A GVI felméréséből kiderül továbbá, hogy bérmelést a legnagyobb arányban (33%) a kereskedelmi vállalkozások tervezik, ezt 27%-kal a gazdasági, 25%-kal az iparban tevékenykedő cégek követik. A legkisebb mértékben (8%) az építőipari cégek terveznek béremelést ugyanakkor ebben a szektorban a legnagyobb az elbocsátások aránya is.

(Forrás: sikeresceg.hu; napi.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)