Jump to content

Elöregedőben a kkv szektor

2017. 07. 26. 15:53

A K&H: üzletet ide program keretében készült felmérés szerint a hazai kkv-k nagy része több mint 20 éves múltra tekint vissza, miközben az 5 év alatti cégek aránya elenyésző.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adata szerint Magyarországon több mint 535 000 bejegyzett társas vállalkozás működik. „A kis és középvállalkozások (kkv) piaci jelentőségéhez kétség sem férhet, a bruttó hazai termék felét ők állítják elő, valamint a foglalkoztatottak több mint kétharmadának biztosítanak munkahelyet. Mindezek alapján elmondható, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, de azt kevesen tuják, hogy átlagosan mióta működnek ezek a vállalkozások." – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.  

Az 500 hazai kkv megkérdezésén alapuló felmérés eredményeit Kovács Viktor Zoltán így foglalta össze: „A vállalkozások legnagyobb része, 41 százaléka a húszas éveit tapossa. Közel ugyanilyen arányban (39 százalék) vannak azok, amelyek több mint tíz éve működnek. Minden hetedik vállalkozás már elérte az iskolás, azaz a 6 éves kort, míg ennél fiatalabb cégekkel csak elvétve találkozhatunk (5 százalék). A hazai kkv szektor tehát nagyrészt stabil, viszonylag komoly múlttal rendelkező cégekből áll”.

A különböző ágazatoknál nincs lényeges különbség a működési időt illetően.

Egy év elején ismertetett elemzés szerint kismértékben ugyan, de nőtt a cégalapítási hajlandóság az elmúlt évben. Szám szerint több mint 26 ezer vállalkozást hoztak létre tavaly, de még ezzel együtt is minden új vállalkozásra közel két megszűnő cég jut.

(Forrás: sikeresceg.hu; K&H; kép: FreeDigitalPhotos.net)