Jump to content

A vállalatirányítás kulcskérdés a versenyképesség szempontjából

2017. 11. 09. 14:40


A vállalatirányítás szerepe meghatározó a versenyképességben, hiszen a vállalatok vezetői sokat tehetnek az erőforrás-gazdálkodás hatékonysága érdekében - jelentette ki Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának a tagja a Vállalatirányítás Felsőfokon 2017 című konferencián Budapesten.

Az Óbudai Egyetem és a Magyar Közgazdasági Társaság közös rendezvényén Pleschinger Gyula megjegyezte, hogy amikor a nemzeti bank az osztrák tulajdonostól megvásárolta a Budapesti Értéktőzsdét, nem titkolt célja volt, hogy az "addig halódó tőkepiacba életet leheljen". Mint mondta, a tőzsde átvételével és a szakmai rendezvényekkel is arra törekszenek, hogy a vállalatok vezetői a legjobb gyakorlatokat megismerjék.

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban 25 milliárd euró, azaz 7000 milliárd forintnyi forrás áll Magyarország rendelkezésére, amelynek eddig 35 százaléka jelent meg a gazdaságban  - idézte fel Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Mint mondta, a kormány támogatási politikája előnyben részesíti a kis és középvállalatokat, illetve a magasabb hozzáadott értéket nyújtó szektorokat.

Az idén tavasszal életre hívott Versenyképességi Tanácsról szólva az államtitkár elmondta, hogy a testület számos olyan megoldást talált, amely csekély energia-befektetést igényel, a vállalatok életére gyakorolt hatása viszont jelentősnek mondható. Példaként a közmű bekötések idejének lerövidítését mondta, a villany, a víz és a gáz bekötése ugyanis - ahogy arra a versenyképességi jelentések készítői is céloznak - számos induló vállalkozásnak jelentett problémát.

A 2010 óta megkezdett kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a magyar növekedés stabil és fenntartható - jegyezte meg Hornung Ágnes, aki arra is kitért, hogy az ország makrogazdasági helyzetének a stabilizálásában az államháztartási hiány alacsony szinten tartása és az államadósság csökkentése is szerepet játszott.

(Forrás: mti.hu; kép: pixabay.com)