Jump to content

Több éves csúcson a kkv-k beruházási szándéka

2017. 11. 27. 18:09

Három és fél éves csúcson van a vállalkozások beruházási hajlandósága, a középvállalkozások fejlesztési szándéka 73 százalékról 91 százalékra, a kisvállalkozásoké 53 százalékról 66 százalékra ugrott, ezzel szemben a mikrovállalkozások fejlesztési kedve 57 százalékról 54 százalékra mérséklődött - derül ki a K&H kkv bizalmi index ma közzétett legfrissebb adataiból.

A felmérés szerint az ipari, építőipari cégek az átlagnál magasabb arányban, 71 százalékban terveznek fejlesztést, miközben a többi szektor közel azonos mértékben tervez beruházást. A szolgáltató szektorban ez az arány 60 százalék, a kereskedelemben 52 százalék, a mezőgazdaságban pedig 57 százalék.

A bank elemzése alapján a következő egy év beruházásait elsősorban a gépek, berendezések (34 százalék) és az informatikai fejlesztések (33 százalék) pörgethetik fel, a gépjárműpark korszerűsítése 26 százalékkal stabilan tartja harmadik helyét, de egyre többen készülnek ingatlan beruházásokra is, az ebben gondolkodó cégek aránya év elejéhez képest közel négyszeresére, 19 százalékra nőtt.

A fogyasztás dinamikus bővülése és a folyamatosan megjelenő uniós pályázatok hozzájárulhatnak a fejlesztések szinten maradásához vagy akár további emelkedéséhez is - fejtette ki a közleményben Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője, aki felhívta a figyelmet a kkv-k eszköz- és szoftverbeszerzésre irányuló 17 milliárd forintos keretösszegű pályázat megjelenésére is.

(Forrás: sikeresceg.hu; mti.hu; pixabay.com)