Jump to content

A magyar mezőgazdaság a megnövekedett igényeknek is képes megfelelni

2020. 04. 16. 15:00

A koronavírus-járvány miatt jelentkező felvásárlási hullám a világon mindenhol próbára tette az élelmiszeripart. A magyar agrárium sikeresen vette az akadályokat, a gazdálkodók bebizonyították, hogy megnövekedett kereslet mellett is képesek ellátni az országot élelmiszerrel.

Nagy István agrárminiszter az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, „az a március tizennegyedikei szombati nap, amikor egy nap leforgása alatt többet vásárolt a magyar lakosság, mint a karácsonyi nagybevásárlásnál, jól mutatja azt, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar képes huszonötmillió ember ellátására”. Hozzátette, mindez a szervezettségnek és a fegyelmezettségnek köszönhető, ami jellemzi a magyar agrár- és élelmiszeripart. Kiemelte, jó látni azt, hogy a nehéz helyzetben is az emberek ott állnak az élvonalban és minden munkát elvégeznek.

A lakosság támogatására is szükség van

Ahhoz, hogy hazánk mezőgazdasága és élelmiszeripara a jövőben is erős maradjon, a lakosság támogatására is szükség van. Ez azt jelenti, hogy a boltok polcain legyen még több magyar áru, és a vásárlók válasszák a hazait.

Azért fordultam a kiskereskedelmi láncok vezetőihez is, hogy helyezzék előtérbe a magyar árukat. Miért ne lehetne a kiskereskedelmi áruházláncok polcaira helyezni? Miért ne lehetne ezt minden magyar ember számára fölkínálni ahelyett, hogy mondjuk, távoli országokból hozunk ide árut. Remélem, hogy az együttműködés, amely kialakult a kereskedelem, illetve a szolgáltató és a termelői szektorral, eredményre fog vezetni” – mondta Nagy István. Hozzátette, abban is bízik, hogy a fogyasztóknál felértékelődik a hazai termék, hiszen biztos forrásból származik, és minőséget képvisel.

Az áruszállítás nehézségei azokon a területeken is gondot okoznak, ahol importra szorul az ország.

A hazai gyártást kell előtérbe helyezni

A Tetra Pak magyar üzem, Európa egyik legnagyobb csomagolóanyag-gyártó üzeme. Az üzem állítja elő a tejesdobozokat Magyarország számára is a legjobb minőségben. „Azonban a kupakot Olaszországból kell importálni, vagyis hiába van doboz, a tejet mégsem tudjuk belerakni, mert hiányzik a kupak. Ezeken kell változtatni, mert ezekben sérülékenyek vagyunk” – mondta Nagy István.

A veszélyhelyzet egyik tanulsága, hogy csökkenteni kell az import alapanyagok arányát, még akkor is, ha ezek Magyarországon drágábban vagy nehezebben állíthatók elő.

A növényvédő szereket, a műtrágyát importálnia kell Magyarországnak. „Ezen a területen kell tudatos iparpolitikai döntéseket hozni: mi az, amit érdemes, mi az, amit lehet, és mi az, amit nem lehet, nem érdemes, mi szükségszerű, hogy megvalósuljon. Áldozni kell arra, hogy biztonságban legyünk, mert azt, nem lehet pótolni” – fogalmazott.

A takarmányok egyes összetevőit is külföldről szerzi be Magyarország. Ezen a területen a készletek felhalmozása jelenthet megoldást. A takarmánygyártók az elmúlt hetekben a beraktározott alapanyagokból oldották meg a folyamatos ellátást.

A magyar agrárium veszélyhelyzetben is jól teljesít, a termelés biztonsága érdekében mindössze kisebb változtatásokra van szükség.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)