Jump to content

Így válassz könyvelőt!

2014. 03. 11. 20:03

A megfelelő könyvelő kiválasztása az egyik legfelelősségteljesebb munka a cég elindulásakor. Persze sokak ilyenkor egy-egy ismerőst próbálnak keresni, aki jó áron, szinte szívességből vállalja a feladatot, de az esetek többségében nem ez a legjobb megoldás.

A könyvelő az egyik legnagyobb bizalmat igénylő megbízás minden cég életében, így nagyon nem mindegy, ki látja majd ezeket a feladatokat. Éppen a bizalom fontossága miatt a legtöbben egy ismerősre bízzák a könyvelést. Ez mindaddig nem probléma, amíg egy valóban tisztességesen dolgozó, a munkájáért felelősséget vállaló könyvelő a barátunk. Ha viszont időközben valamilyen kivetnivalót találunk a munkájában, azt nehéz lesz vele közölni, mivel az ismerősünk, és pont emiatt ragaszkodunk hozzá szinte bármi áron.

Ha ezt elkerülnéd, akkor nagyon alaposan kell körüljárnod a témát, mielőtt könyvelőt választasz. Az első és legfontosabb, hogy ellenőrizd az illető szakmai képesítését. Ennek szerencsére utána lehet nézni a regisztrált mérlegképes könyvelők nyilvántartásában vagy a könyvvizsgálói névjegyzékben.

Fontos kérdés az is, hogy a könyvelő garanciát vállaljon a munkájáért. Ugyan ez alapesetben kötelessége a Polgári Törvénykönyv rendelkezései szerint, ám ez nem terjed ki az anyagi felelősségre, így azt célszerű belefoglalni a megbízásról szóló szerződésbe. Emiatt fontos, hogy a könyvelő rendelkezzen felelősségbiztosítással, mert ha egy bevallást rosszul, vagy késve nyújt be, akkor az adóhatóság először vállalkozást és nem a könyvelőt bünteti meg. Ám ha a könyvelő nem rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel, akkor az ő hibája miatt csak futunk a pénzünk után.

Mivel hosszú távra szerződünk a könyvelővel, így fontos a szimpátia is a két fél között, hogy értsék egymás gondolkodását az együttműködés során. Emellett viszont a könyvelő titoktartására is szükségünk van, hiszen ő lesz az, aki belelát minden fontos iratunkba. Lényeges, hogy a szerződés erről szóló pontjai ne csak az iratok elévüléséig, hanem azt követően is érvényesek legyenek, így biztosítva a titoktartást hosszú távon.

A könyvelési díj ugyan szintén lényeges kérdés, de a könyvelő kiválasztásánál nem lehet elsődleges szempont. Ne feledd, hogy nagyon olcsón csak az a könyvelő dolgozik, akinek lepkehálóval kell összefognia az ügyfeleit, vagyis akinek a munkája vélhetően hagy némi kívánni valót maga után. Emiatt megéri egy kicsivel többet fordítanod erre a megbízásra, hogy hosszú évekre biztonságban tudhasd a céged megfelelő működésének alapját, a könyvelést.


Fotó: FreeDigitalPhotos