Jump to content

Kávézóból irányítod a céget? Íme a hátrányok!

2014. 08. 01. 09:37

Világszerte egyre többen használják a kávézókat munkahelyként. Vállalkozók, szabadúszók, és minden olyan munkavállaló, akinek nem kell minden hétköznap a munkahelyén dolgoznia, előszeretettel látogatják a kávézókat. Itt egy finom kávé áráért korlátlan wifi-használatot és asztalt kapnak, ráadásul megelőzhetik az otthoni munkavégzés során tapasztalható elszigetelődést és az irodabérlésért sem kell vagyonokat fizetniük.

A vállalkozók számára a kávézók segítik a kapcsolatteremtést és növelhetik a hatékonyságot, de csökkenthetik a koncentrálókészséget és könnyen elterelhetik a figyelmet az ott zajló események. Emellett a diszkréció is könnyen csorbát szenvedhet: sohasem tudhatod, hogy ki ül a melletted lévő asztalnál és hallgatja végig az üzleti megbeszélésedet vagy olvassa el a levelezésedet.

Ráadásul a kávézótulajdonosoktól sem várható el, hogy egy kávé áráért egész napra asztalt és áramot biztosítsanak valakinek. A kávézótulajdonosokat aggaszthatja az is, hogy a távmunkát végzők esetleg elriaszthatnak más betérő vendégeket.

Ezen félelmek miatt a világ számos városában – többek között New Yorkban, Koppenhágában és az ausztráliai Canberrában – szigorú szabályokat vezettek be vendégeik számára egyes kávézótulajdonosok. Néhány kávézó megtiltotta például a laptophasználatot a vendégei számára, mások bizonyos időszakokban, például dél és délután 2 óra között nem engedik a hordozható számítógépek használatát. Más kávézókban külön fizetség ellenében használhatjuk a wifit vagy tölthetjük fel laptopunkat.

De vannak olyan kávézók, kávézóláncok is – igaz, nem Magyarországon - amelyek tárt karokkal várják a munkájukat végző vendégeket. A vendégeik egy előre meghatározott összegért korlátlan mennyiségű kávét, teát fogyaszthatnak, feltölthetik a laptopjaikat és ingyen wifihasználatot biztosítanak a számukra.

A távmunka elterjedése újfajta munkahelyek létrejöttét segíti: a közösségi irodák (coworking irodák) éppen azokat az igényeket elégítik ki, amelyekre a távmunkát végzőknek szükségük van. Ezek az irodák nyitottak, bárki bérelhet íróasztalt bennük, igénybe veheti a hozzá tartozó szolgáltatásokat (wifi, konyha, mosdó, stb.), és attól sem kell tartanunk, hogy a kávézó tulajdonosa ferde szemmel néz ránk, amiért már megint négy órát töltünk az asztalánál egyetlen kávé felett. A közösségi irodában ráadásul könnyű új kapcsolatokra szert tenni, mindezt igen megfizethető áron.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu