Jump to content

Munkavédelmi előírások: így kerüld el a büntetést!

2014. 08. 06. 10:38

A biztonságos, rendezett körülmények között működő munkahelyhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő munkavédelmi szabályok betartása. Amennyiben a hatóságok nem találnak mindent rendben, több százezre bírságot szabhatnak ki a cégre.

A szabályok betartását a munkavédelmi hatóságok ellenőrzik: az országos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága, illetve a Fővárosi, Megyei Kormányhivatalok Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége.

A munkavédelmi szabályok legfontosabb célja, hogy a munkavállalók életét, testi épségét és egészségét veszélyeztető tényezőket kizárja. Ilyenek többek között a rendszeres biztonsági felülvizsgálat és a kockázatértékelés elmulasztása, a szükséges biztonsági berendezések és egyéni védőeszközök működésképtelensége vagy hiánya, a munkavégzés összehangolásának elmulasztása, az előírt munkaköri alkalmassági vizsgálatok elmulasztása.

Ha a hatóságok ellenőrzés során nem találnak mindent rendben, munkavédelmi bírságot szabhatnak ki. A bírság alapösszege a súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként 50 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy ha egy öt fős cégnél olyan hiányosságokat észlelnek, amely minden dolgozót veszélyeztet, akkor a büntetés összege ötször 50 ezer forint, és maximum 10 millió forint lehet.

A bírság megállapításánál a hatóság többek között a következő szempontokat veszi figyelembe: a veszélyeztetés mértéke, a veszélyeztetettek száma, a veszélyeztetés időtartama, ismétlődő jellege, a megsértett előírások száma, a veszélyeztetés várható következményei, a sérülés és az egészségkárosodás mértéke.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu