Jump to content

Okos munkaerő: nem mindig jó választás

2014. 08. 21. 08:15

Amikor új alkalmazottat keresel, a legokosabb embereket szeretnéd megtalálni, ugye? De ne olyan hevesen! Akadnak olyan esetek, amikor épp ezzel ártasz a legtöbbet a cégednek!

Az intelligencia az, amiből egy bizonyos szintet mindenképpen el kell érnie a leendő alkalmazottnak - ám a túl sok belőle hátrányt is jelenthet. A legnagyobb probléma az okos emberekkel, hogy gyakran azt hiszik, mindenki másnál többet tudnak. Ám mi van akkor például, ha elbízzák magukat, vagy ha másokat kell meggyőzniük arról, hogy megvásárolják a termékét? A cinikus, fellengzős szlogenek vagy a felsőbbrendűségét éreztető megbeszélés nagy valószínűséggel kudarcra van ítélve. Ha nem rendelkeznek kellő érzelmi intelligenciával vagy a társas kapcsolatok építését segítő készséggel, komoly problémákat okozhatnak.

Másik probléma a túlzottan intelligens és határozott világszemlélettel rendelkező emberekkel, hogy a legtöbben nem képesek az együttműködésre másokkal. A csapatmunkához az intelligencián túl szükség van empátiára, rugalmasságra, a másik elfogadására és a véleményének meghallgatására, nyitottságra mások gondolatai iránt. Ha mindez hiányzik, bármennyire is intelligens, nem lesz képes együttműködni a munkatársaival és hatékony tagja lenni a csapatnak.

Ha az intelligens emberek tudják a jó választ, hajlamosak lehetnek azt hinni, hogy senki más nem tudja ugyanezt, és nem hajlandóak beállni a sorba – különlegesnek érzik magukat. a legtöbb munkahely azonban nem olyan, ahol ez elfogadható munkamorál lenne.

Másrészt sokszor a tehetséges emberekből lesznek a legrosszabb vezetők. Nézzünk körül például a sport területén: a kiváló sportolók visszavonulásuk után csak a legritkább esetben bizonyulnak jó vezetőnek. Wayne Gretzky, a híres kanadai világrekorder hockey-játékos például hírhedten rossz volt edzőnek. Ugyanezt mondják Michael Jordanről, minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójáról, aki nem volt képes egy sikeres kosárcsapatot irányítani, sem vezérigazgatóként, sem elnökként, sem tulajdonosként.

Nagy előny az intelligencia és a tehetség, ám korántsem az egyetlen fokmérője egy leendő alkalmazott alkalmasságának. Számos más készség és képesség szükséges ahhoz, hogy valaki jó munkaerő legyen.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu