Jump to content

Fehéredik a gazdaság

2015. 02. 19. 18:00

Tavaly 227 milliárd forinttal több befizetendő áfát vallott be a kereskedelmi szektor, mint 2013-ban. A nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára szerint a többlet jó része egyértelműen a gazdaság kifehéredésének eredménye, ami az új pénztárgépek bevezetésének köszönhető.

Kiugróan több általános forgalmi adót vallottak be a feketegazdaság által leginkább érintett kereskedelmi szektorokban tavaly, ami egyértelmű jele a gazdaság fehéredésének és az új pénztárgépek sikerének – közölte a Napi Gazdaság megkeresésére Tállai András. A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: tavaly az előző évinél közel 22 százalékkal, mintegy 66 milliárd forinttal több áfabefizetési kötelezettségről adtak számot bevallásaikban a kiskereskedelmi szektor azon szakágazataiban, amelyek az áfacsalásokkal legérintettebb területeknek számítottak.

Az államtitkár szerint az egyes gazdasági ágazatok áfabevallási adatai az online pénztárgépek bevezetésének pozitív hatását igazolják. A beszerzések fehéredése – tette hozzá – a nagykereskedelmen keresztül az értékesítési lánc valamennyi fázisában megjelenik. A vállalkozások már az árukészlet megvételekor is ügyelnek arra, hogy azt is számla ellenében vásárolják meg.

A teljes kereskedelmi szektor tavaly közel 14 százalékkal, 227 milliárd forinttal több fizetendő áfát vallott be az előző évinél. Tállai András szerint a bevallott áfakötelezettség növekedésében a pénztárgépek cseréjét előíró szabályok, illetve az üzembe helyezett új készülékek mellett a kedvező gazdasági folyamatok, többek között a javuló munkaerő-piaci helyzet és az emelkedő reálbérek is szerepet játszhattak.

Jelenleg már több mint 188 ezer olyan kassza működik az országban, amely közvetlen internetes összeköttetésben van az adóhivatallal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal naprakész információval rendelkezik az üzembe helyezett új pénztárgépek működéséről és a kockázatelemzők jelzése alapján folyamatosan ellenőrzi a beérkező adatok tanúsága szerint nem minden tételt beütő vállalkozásokat. Az online pénztárak sikere miatt a kormány szeretné a szolgáltatási szektorra is kiterjeszteni az elektronikus pénztárgép használati kötelezettségét.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Napi Gazdaság Online