Jump to content

A hagyományos szakmák a legnépszerűbbek

2015. 05. 04. 11:45

Szakácsnak, cukrásznak, pincérnek, eladónak és hegesztőnek jelentkeztek a legtöbben idén a szakiskolákba. A szakközépiskolákban pedig a vendéglátásszervező-vendéglős, az informatikai rendszergazda, a gépgyártás-technológiai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint az autóelektronikai műszerész, autószerelő voltak idén a legnépszerűbb szakok.

Gimnáziumba és szakközépiskolába 2,2, illetve 2,8 százalékkal többen járhatnak ősztől, mint az előző tanévben, viszont a szakiskolába 1,4 százalékkal kevesebb fiatalt vettek fel – közölte az idei középfokú felvételi eljárás zárásaként az Oktatási Hivatal. A felvettek többsége, 40,5 százaléka (több, mint 32 és fél ezer diák) szakközépiskolában tanul majd, ami fél százalékkal magasabb arány, mint a tavalyi. A gólyák között a gimnazisták aránya minimálisan emelkedett az előző tanévhez képest: 34,3-ról 34,6 százalékra, ez majdnem 28 ezer diákot jelent. A legkevesebben idén is a szakmunkásképzést preferálták, az ősszel kezdődő tanévben kicsivel több, mint 20 ezren kezdik itt meg szakiskolákban a tanulmányaikat, ez a felvettek 24,9 százaléka, szemben a tavalyi 25,7 százalékkal.

Az EURES, az Európai Bizottság munkaerő-piaci portálja szerint 2014-ben Magyarországon a legkeresettebbek a gépkezelők voltak, a második helyen értékesítő munkatársat kerestek a cégek, de szociális-egészségügyi dolgozóra, valmint vendéglátósra, takarítóra, otthoni kisegítőre, teherautó sofőrre, bányászra és kőfejtőre, és targoncakezelőre is erős igény mutatkozott. A KSH kereseti adatai szerint ugyanakkor hiába nagy az igény az ilyen területek művelői iránt, ez (még) nem tükröződik a fizetésekben: egyedül az értékesítők számíthatnak magas fizetésre, átlagosan majdnem nettó 300 ezer forintra, miközben a vendéglátásban alig több, mint százezer forint az átlagos havi nettó fizetés (persze a jatt nélkül), a szociális dolgozóknál pedig a 70 ezer forintos sem éri el.

Nem véletlen, hogy a szakközépiskolákban idén a vendéglátásszervező-vendéglős, az informatikai rendszergazda, a gépgyártás-technológiai technikus, a pénzügyi-számviteli ügyintéző, valamint az autóelektronikai műszerész, autószerelő voltak a legnépszerűbb szakok, amint azt lapunk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériumánál elmondták.

A szakiskolákba ugyanakkor szakácsnak, cukrásznak, pincérnek, eladónak és hegesztőnek jelentkeztek a legtöbben. Ezek azok a szakmák is, amelyekben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) statisztikája szerint jelenleg a legtöbb tanulószerződés létrejött a duális képzések keretében. Ezek mellett a kőműves-burkoló, a gépi forgácsoló, a vendéglátásszervező-vendéglős, az autószerelő és az asztalos képzéseken tanulók közül részesülnek a legtöbben cégekhez kihelyezett gyakorlati oktatásban – tudtuk meg az MKIK oktatási és képzési alelnökétől.


Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos