Jump to content

Személyiségi jogokat sérthet a munkavállalók megfigyelése

2015. 05. 27. 19:05

Sértheti a munkavállalók személyiségi jogait és adatvédelmi bírsághoz is vezethet, ha a munkaadó nem megfelelő módon ellenőrzi az alkalmazottakat - hívja fel a figyelmet a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a Munka törvénykönyve engedi a munkavállaló ellenőrzését a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében, de ez csupán bizonyos feltételek teljesülése esetén tekinthető jogszerűnek.

A közlemény idézi Buzási Barnabást, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda munkatársát, aki rámutatott, hogy a technológia fejlődésével egyre nagyobb a munkáltatók felelőssége a legalkalmasabb megfigyelési eszköz kiválasztásánál.

A tájékoztatás szerint a munkavállaló követelheti, hogy személyhez fűződő jogait - így a hang és kép felvételéhez fűződő jogát is - mindenki tiszteletben tartsa. A jogát azonban nem használhatja arra, hogy megakadályozza az ellene szóló bizonyíték perbeli felhasználását - jelzik a közleményben. Különösen abban az esetben van helye az ilyen bizonyítékok perbeli felhasználásának, ha a tényállás - például lopás - megállapításának nincs más módja - teszik hozzá.

Az ügyvédi iroda felhívja a figyelmet a közleményben arra, hogy az ilyen bizonyítékokat készítőknek és felhasználóknak számolniuk kell az új Polgári törvénykönyv személyiségi jogi szabályaival. Ez alapján a munkavállaló jogosult sérelemdíjra, amihez csak a jogsértés tényét (tiltott kép- és hangfelvétel) kell bizonyítania, a bekövetkezett kárt nem - írják.

A kamerás megfigyelés esetén a munkáltatónak elsősorban arra kell figyelnie, hogy az egyes kamerák látószöge csak az adatkezelés céljával összefüggő területre irányuljon. Tilos a munkavégzés megfigyelése, kivéve azon munkaállomásoknál, ahol ez munkavédelmi, vagyonvédelmi szempontok miatt indokolt, például veszélyes gépsor, laboratórium, bankfiókok - olvasható a közleményben.

A biometrikus azonosítás, amely egyénenként eltérő jellemzőket (retina, ujjlenyomat, hang) rögzít, csak különösen indokolt esetben alkalmazható, mivel az esetek túlnyomó többségében másképp, például kártyás beléptetéssel is el lehet érni az adatkezelés célját.

A földrajzihelyzet-meghatározás tipikus esetei a munkavállaló által a munkavégzéséhez használt jármű vagy mobiltelefon követése. Fontos azonban tudni, hogy ez a fajta megfigyelés csupán az adatkezelés szempontjából releváns munkakörök, például futár, pénzszállító, értékesítő, kamionsofőr esetén valósulhat meg, irodai dolgozóknál alkalmazása értelemszerűen kizárt - ismerteti a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos