Jump to content

Sokkal több diák dolgozott idén augusztusig

2015. 10. 26. 19:43

Idén január és augusztus között csaknem 100 ezer, a tavalyinál 25 ezerrel több diák dolgozott a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) tagszervezetein belül - közölte az iskolaszövetkezeti piac csaknem felét lefedő szövetség.

A tájékoztatás szerint a fiatalok mintegy 5 ezer megbízónak, csaknem 11 milliárd forintot termelve végeztek munkát az első nyolc hónapban, ami 10 milliárd forint személyes jövedelmet jelent a diákoknak, szemben a tavalyi 8 és fél milliárd forinttal.

A növekedéshez hozzájárult, hogy a kormány döntése értelmében június 19-e után a mintegy 25 ezer félévhalasztó (passzív státuszú) diák is vállalhatott munkát kedvező feltételekkel az iskolaszövetkezeteken keresztül - derül ki a tájékoztatásból.

A közlemény idézi Fiák Istvánt, a Diákész elnökét, aki elmondta: az iskolaszövetkezetek afféle hungarikumként, nemzetközi szinten is receptet kínálhatnak a pályakezdők munkanélküliségének csökkentésére. Jelenleg bíztató kormányzati egyeztetések folynak arról, hogy az első munkahely megszerzésére új megoldást alakítsanak ki a diákok 25 éves koráig kiterjesztett iskolaszövetkezeti gyakornoki rendszer keretében - tette hozzá.

Hegedűs Csaba, a Prodiák operatív igazgatója kiemelte: örömmel fogadta a piac összes szereplője, hogy a kormány kedvező döntése nyomán most már passzív nappali tagozatos hallgatók is vállalhatnak diákmunkát. Idén január és augusztus között a tavalyihoz képest több mint 50 százalékkal nőtt a szervezet diákjai által teljesített munkaórák és a munkát vállaló diákok száma is - mondta.

Szvoreny László, a Biztos Kész cégvezetője arról számolt be, hogy mind a diákok, mind pedig a megrendelők sokkal nagyobb bizalommal vannak ezen atipikus foglalkoztatási rendszer iránt. A cégvezető arra számít, hogy a következő hónapokban is hasonló pozitív eredmények születnek majd, aminek vélekedése szerint a passzív jogviszonyú hallgatók bevonása lesz a fő mozgatórugója.

Bor Katalin, a Mind-Diák cégvezetője a tájékoztatás szerint elmondta: az első fél évben legnépszerűbbek a fesztiválokon való munkalehetőségek, illetve a környezetvédelemmel, környezettudatossággal, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos vetélkedők megszervezése, lebonyolítása volt.

Simon Balázs, a Diákész általános alelnöke, a Fürge Diák igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Fürge Diák az ország legnagyobb taglétszámú iskolaszövetkezeteként 2015 nyarán is több mint tizenkétezer diáknak tudott munkalehetőséget biztosítani.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos