Jump to content

Biztosabbnak látjuk a munkahelyeinket

2015. 11. 10. 20:54

Biztosabbnak látják munkahelyüket a magyarok, leginkább a 18-29 éves és a 60 év feletti korcsoportban, emellett a faluban élők, valamint a mezőgazdaságban dolgozók körében nőtt az átlagot meghaladó mértékben a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci stabilitási indexe.

A BNP Paribas Cardif biztosító közleményében kiemeli, az előző negyedév stagnálása után ismét emelkedett a 100 fokú skálán mért stabilitási index: 2015 harmadik negyedévében az index 64 pontra nőtt, ami 2 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. A 64 pontos érték az index 2014 őszi indulása óta mért legmagasabb szám, és 4 pontos emelkedés éves összevetésben.

A magyar munkavállalók minden eddiginél jobban bíznak munkahelyük stabilitásában, ami valószínűleg részben a fokozatosan javuló makrogazdasági mutatóknak, valamint a lassan stabilizálódó munkaerőpiaci környezetnek köszönhető - idézik a közleményben Bernáth Tamást, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatóját.

Korcsoport szerint a 18-29 év közöttiek lényegesen bizakodóbbak lettek: körükben 3 hónap alatt 59-ről 65 pontra ugrott az index értéke, de a 60 év felettiek esetében regisztrált 54-ről 61 pontra történő emelkedés is figyelemre méltó az elemzés szerint.

Lakóhely szerint a faluban élők körében nőtt a legnagyobb mértékben a stabilitási index: a 63 pontos érték nemcsak 4 százalékpontos emelkedést tükröz, de az eddig valaha mért legmagasabb is. A városban lakóknál, némi stagnálást követően, ismét 2 pontos emelkedést regisztráltak, így a harmadik negyedévben már 65 pontot ért el az index. Ezzel megelőzte a korábban szinte mindig legmagasabb értékeket produkáló Budapestet, ahol 64 ponton áll az index.

Iskolai végzettség szerint továbbra is a diplomások a legbizakodóbbak, 71 pontos értékkel, ami 3 pontos emelkedés a negyedév alatt. Az érettségizettek 64 pontos értéke 1, a szakmunkás oklevéllel rendelkezők 63 pontos értéke pedig 2 pontos növekedést tükröz. A régiókat tekintve Közép-Magyarország és Kelet-Magyarország a legbizakodóbb, 65 pontos értékkel.

Sikerescég.hu/MTI

Fotó: FreeDigitalPhotos