Jump to content

Mit tehetünk a bennmaradt szabadsággal?

2016. 12. 11. 10:19

Az év vége közeledtével mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatónak időszerű áttekinteni, hogy az egyes munkavállalók hány nap szabadságot vettek ki az éves szabadságból, illetve hány nap szabadság adható még ki részükre. A Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni, azaz a 2016. évi szabadságot a 2016-os évben. Vannak azonban kivételes helyzetek, amikor a szabadság átvihető a következő évre.

Amennyiben a munkaviszony 2016. október 1-jén vagy azt követően kezdődött, a munkáltató 2017. március 31-ig köteles kiadni a szabadságot. Ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt - a leggyakoribb ilyen ok a munkavállaló keresőképtelensége vagy a munkavállaló által igénybe vett fizetés nélküli szabadság - nem lehet már ebben az évben kiadni, a munkáltató az ok megszűnésétől számított 60 napon belül köteles kiadni a munkavállaló részére a szabadságot.

Amennyiben a szabadságot még idén elkezdi kiadni, az akkor is az esedékesség évében kiadottnak minősül, amennyiben kiadása átnyúlik a 2017-es évre is, feltéve, hogy a 2017-es évre átvitt szabadság nem haladja meg az 5 munkanapot.

A munkáltató kollektív szerződés rendelkezése esetén kivételesen fontos gazdasági érdekből, vagy működését közvetlenül és súlyosan érintő okból a szabadság egy negyedét jogosult legkésőbb 2017. március 31. napjáig kiadni.

A munkáltató - a felek 2016-os évre kötött megállapodása alapján - az életkor szerint járó pótszabadságot (amely 1-10 munkanap lehet) a 2017-es év végéig adhatja ki. A felek erre vonatkozó megállapodását a bizonyíthatóság érdekében célszerű írásba foglalni.

Év végi leállással kapcsolatos szabadságkiadás

Sok vállalkozás az év végén a tevékenységét leállítja. Mivel a szabadság kiadásának joga a munkáltatót illeti meg, a munkáltató ezen időszak tekintetében is rendelkezhet úgy, hogy a munkavállaló szabadságát vagy annak egy részét ekkor adja ki. Amennyiben a munkavállaló részére nem jár annyi szabadság, mint amennyi a leállás idejére szükség lenne, ilyen esetben a munkáltató az állásidőre vonatkozó szabályok szerint mentesítheti a munkavállalót munkavégzési kötelezettsége alól.

(Forrás: penzugyguru.hu; privatbankar.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)