Jump to content

Hogyan lesz a gyerekből vállalkozó?

2017. 02. 13. 09:56

A pénzügyi és vállalkozási ismeretek iskolai terjesztésének szélesítéséről írt alá megállapodást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a Magyar Bankszövetséggel, a Pénziránytű Alapítvánnyal és a Junior Achievement Alapítvánnyal az idei pénzügyi tudatosság és gazdálkodás hete, a Pénz7 program keretén belül.

Palkovics László a szerződés aláírást követően hangsúlyozta: a megújuló nemzeti tantervben kiemelt szerepet kap majd az életvitellel kapcsolatos ismeretek oktatása, így a pénzügyi ismeretek, a pénzügyi tudatosság elsajátítása is.

Az idén a március 6. és 10. közötti rendezvénysorozat vállalkozói ismeretek oktatásával is bővül.

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára elmondta, hogy idén a vállalkozói ismeretek témakörét is beveszik a Pénz7 programjába, a vállalkozások alapításának kérdéskörétől kezdve egészen a cégek tevékenysége során felmerülő kihívásokig, buktatókig.

Az államtitkár rámutatott: a magyar fiatalok jóval kisebb  arányban érdeklődnek az iránt, miként válhatnak a középiskolai, vagy felsőfokú oktatásuk után vállalkozóvá, mint a nyugat-európai társaik. Holott az egész magyar gazdaság fejlődését segítené, erősítené, ha egyre több fiatal kezdene saját vállalkozásba - fűzte hozzá. Elmondta: a Pénz7 keretében a magáncégek alapításáról, a vállalkozói lét témájáról sikeres vállalkozások vezetői tartanak majd előadásokat a tanulóknak, akik esetenként kimehetnek az adott cég irodáiba, telephelyére, hogy a társaságok működését a helyszínen figyeljék meg.

Balogh László, a Nemzetgazdasági  Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy várhatóan még az idén a kormány elé kerül a pénzügyi jártasságot, pénzügyi tudatosságot segítő nemzeti stratégia, amely hét éves időintervallumban szabja meg azokat a feladatokat, hogyan bővítsék az ifjabb nemzedék pénzügyi ismereteit.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára jelezte: a pénzügyi-gazdasági válság is rávilágított arra, mennyire fontos a pénzügyi ismeretekben való eligazodás. Kiemelte: 2016. november 15. óta már közel 900 iskola regisztrált országszerte a programra, a résztvevő diákok száma a regisztráció szerint meghaladja a 140 ezret.

A Pénz7 eseményeit 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozat keretén belül rendezik meg. Ennek során márciusban Európa közel 30 csatlakozó országában pénzügyi témájú tanórákat tartanak a programban részt vevő általános- és középiskolákban. Az elméleti tudást oktató, gyakorlott pedagógusok mellé pénzügyi önkéntes szakértők is csatlakoznak az iskolai tanórákhoz.

A program során egyetlen bank, pénzügyi intézmény kereskedelmi logója, ajánlata sem jelenhet meg az iskolai eseményeken. A tanórai ismeretanyagot képzett pedagógus csapat állítja össze, szakmai felügyelettel és próbaórákkal, képzésekkel biztosítva annak magas színvonalát. Ugyanakkor az önkéntesek jelenléte az elméleti tudást hatékonyan egészíti ki a gyakorlati ismeretekkel - mondták el a szervezők.

(Forrás: penzugyguru.hu; mti.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)