Jump to content

A munkaerőhiány miatt elkerülhetetlen a béremelés

2017. 04. 05. 17:40

Korn Ferry Hay Group kutatása szerint átlagosan közel 5 százalékos béremelés várható 2017-ben, amelyet az egyre fokozódó munkaerőhiány kényszerít ki. A felmérésben résztvett cégek 30 százaléka tervezne létszámbővítést idén, azonban 67 százalékuk tömeges munkaerőhiányt tapasztal bizonyos pozíciókban.

Hogy megfelelő munkaerőt találjanak az üres pozíciókra és meg tudják tartani az alkalmazottaikat, kénytelenek a cégek magasabb fizetéssekkel kalkulálni. Magyarországon idén átlagosan, minden munkavállalót beszámítva 5,1 százalékos béremelést hajtanak végre a vállalatok. Ez azt jelenti, hogy 2017-ben is bőven két százalék fölött lesz a reálbér növekedés.

Az ajánlott fizetések régiónként eltérőek: Budapesten jóval magasabbak a bérek, mint Kelet- vagy Nyugat-Magyarországon. Több régióban is telephellyel rendelkező cégek 22 százaléka a cégen belül is különbséget tesz regionális alapon alkalmazottai között.

Idén a kiskereskedelemben emelkednek legerőteljesebben a bérek, őket az autóipar követi. A legkisebb emelésekkel az egyébként is magas keresetet biztosító iparágak szerepelnek, mint a gyógyszeripar vagy a gáz- és olajipar.

(Forrás: penzugyguru.hu; index.hu; kép: pixabay.com)