Jump to content

Egyre többen tiltakoznak az új munkatörvény ellen

2017. 04. 19. 16:13

Egyre több szakszervezet tiltakozik a munka törvénykönyvének parlament előtt lévő módosítási javaslata ellen. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is visszautasította, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, mivel szerintük a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben.

A módosítást múlthéten nyújtották be, amelynek értelmében a rugalmas munkaidő-beosztással hatékonyabban tudják a munkaadók a korszerű termelési módokat bevezetni ás alkalmazni azzal, hogy termelési ciklushoz kötik a beosztásokat. A jelenlegi szabályok maximum egy évre állapíthatnak meg munkaidőkeretet, ezt most 3 évre módosítanák. A heti időkeret továbbra is 40 óra.

A VDSZ számításai alapján a módosítással akár évi 400 órával is emelkedhet a dolgozók plusz juttatás nélküli túlóra ideje és a szakszervezet szerint a módosítás egyértelműen a multinacionális cégeknek kedvez az alacsony keresetű munkavállalókkal szemben, különös tekintettel az ipari vállalatokra.

Az ÉSZT szintén tiltakozott a tervezett módosítás ellen, rabszolgatörvénynek nevezve azt.

Korábban a Vasas Szakszervezeti Szövetség is tiltakozott a módosítás ellen. Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke elmondta: az egyéves munkaidőkeret alkalmazása ma is lehetőség, amellyel a munkáltatók közül egyre többen élnek, jóllehet ez megterhelő a munkavállalók számára. Hozzátette: már most sem adják ki a pihenőidőt megfelelően, illetve gyakori a 10-21 napot meghaladó, egybefüggő munkavégzés.

Balogh Béla szerint a törvénytelenségek és szabálytalanságok mellett megengedhetetlen, hogy a valamikori kéthavi munkaidőkeret egyoldalúan hároméves munkaidőkeretre nőjön, miközben a semmitmondó korlátozás mellett a munkavállalói érdekek, a család és munka egyensúlya, a magánélet teljesen alárendelődik a munkáltató akaratának.

(Forrás: mti.hu; sikeresceg.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net)