Jump to content

Így is vonzó az orosz piac

2014. 04. 29. 19:04

A feszült helyzet ellenére is érdemes a magyar kkv-knak Oroszország felé fordulniuk – erről beszéltek szakemberek egy budapesti konferencián. Az orosz piacon megjelenő kis magyar cégek száma néhány év alatt megduplázódhatna.

Az oroszországi piacon nehéz időkben is érdemes jelen lenni, nem szabad elkövetni ismét azt a hibát, amit elkövettünk az 1990-as évek elején és az 1998-as oroszországi pénzügyi válság során, amikor kivonultunk az orosz piacról, gyorsan megszüntetve a barterüzleteket, és a helyünket pillanatok alatt elfoglalták a nyugati partnerek – fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának (MOT) tiszteletbeli elnöke egy hétfői budapesti konferencián. Tóth Imre úgy vélekedett, a fokozottabb kockázatok gondos mérlegelésével offenzívabb helyzetben kellene lenniük a magyar vállalkozóknak.

A MOT alelnöke, Füzesi Attila az eseményen hangsúlyozta, hogy a magyar-orosz tagozat messzemenően kész segítséget nyújtani az orosz piacon újonnan megjelenni kívánó hazai kkv-knak. Ez azért is fontos és szükséges, mert a tapasztalatok szerint egyes cégek úgy jelennek meg az orosz piacon, hogy nincsenek meg a szükséges ismereteik az új vevőkörről, nem ismerik azokat a rárakodó költségeket, amelyek szerződéskötés esetén jelentkeznek. Nem rendelkeznek alapvető marketinggel sem.

Füzesi Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak maximális udvariasságot kell tanúsítaniuk az orosz vevőkkel szemben, ugyanis megtörtént többször, hogy hetek teltek el, amíg az itthoni kkv-k válaszoltak az orosz partnerek megkeresésére. Füzesi Attila az oroszországi kiállításokon való magyar vállalati részvétel fontosságára is rámutatott.

Tóth Imre szerint a jelenlegi kétoldalú oroszországi üzleti forgalomban mintegy ezer magyar kkv vesz részt, ám ez a szám akár meg id duplázódhatna. - Ennek köszönhetően a magyar kkv-szektor oroszországi exportja is megkétszereződhetne, persze akkor, ha ehhez átlátható, hozzáférhető állami támogatási rendszert alakítanánk ki közösen. Az a tapasztalat ugyanis, hogy az oroszországi piacra való bejutás költségesebb, mint az EU piacon való megjelenés –fejtegette a szakember.

Az orosz-ukrán határon kialakult feszült helyzettel kapcsolatban Tóth Imre kifejtette, szerencsére egyelőre rendkívüli állapotról nem lehet beszélni, de az tény, hogy a logisztikai helyzet Oroszország felé ugyancsak megnehezült.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG.hu