Jump to content

Itt az új exportlehetőség a kkv-knak!

2014. 05. 22. 22:08

EXIM Mikrohitel Kártyát vezet be a Nemzetgazdasági Minisztérium az Eximbank közreműködésével az exportáló, vagy exportőrnek beszállító hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály elmondta, hogy a várhatóan ősztől induló mikrohitel programmal a nemzetgazdaságban jelentős szerepet betöltő kisvállalkozások fejlődését, külpiacra lépését szeretné elősegíteni a kormány, továbbá a kedvezményes hitel azt az exportőr kört célozza, amely nem veheti igénybe a Széchenyi Kártyát.

Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) vezérigazgatója ismertette: az EXIM Mikrohitel Program keretében a vállalkozások kedvezményes kamatozású folyószámla hitelkeretet és ehhez kapcsolódó bankkártyát igényelhetnek majd a hitelprogramban részt vevő hitelintézetektől. A mikrohitel egy éves futamidőre igényelhető, megújítási lehetőséggel, minimum 10 ezer és maximum 200 ezer euró, illetve 3 millió és 60 millió forint közötti összegben. A hitel kamatának maximális mértéke 4,1 százalék, és a hitelköltség a garancia díjjal együtt sem haladja meg az évi 6,1 százalékot.

Varga Mihály rámutatott, fontos gazdaságpolitikai célkitűzés, hogy növekedjen azoknak a kkv-knak a száma, amelyek az exportba is be tudnak kapcsolódni. Véleménye szerint ehhez szükség lesz a mikrohitel programra, és ezt a célt támogatja majd a kormányzati szerkezetváltás is, amelynek nyomán egy helyre kerülnek a külgazdasági döntéshozatali intézmények.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Eximbank egyre inkább a kisvállalkozók széles körének finanszírozására koncentrálna. Ennek érdekében bővítik az Eximbank irodahálózatát, és a következő hónapokban 8 új vidéki helyszínen nyit fiókot a hitelintézet.

Megemlítette azt is, hogy az új mikrohitel program szervesen kapcsolódni fog az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjához, amely jelenleg 1 milliárd eurós kerettel működik, és amelyhez már 21 hitelintézet csatlakozott.
Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy az elmúlt négy évben a magyar export 70 milliárd euróról 81,7 milliárd euróra nőtt, és ugyan a növekedés jelentős részben az európai uniós piacokon következett be, de a keleti nyitás program is kezdi már meghozni az eredményeit.

Nátrán Roland elmondta: mivel nemcsak exportőrök, hanem beszállítók is igénybe vehetik az EXIM mikrohitelt, a számítások szerint több ezres vagy akár a tízezres nagyságrendet is elérheti a potenciális köre azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak, amelyek részt vehetnek a programban.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég/MTI