Jump to content

Mezőgazdasági vállalkozás: kompenzál az EU az embargó miatt

2014. 08. 18. 20:38

Az Európai Bizottság 125 millió eurót szabadított fel az orosz mezőgazdasági embargó sújtotta termelők támogatására. Az uniós tagországok szakértői szinten pénteken tekintik át az embargó hatásait.

Brüsszeli döntés szerint a piacokon többletként jelentkező zöldségek és gyümölcsök egy részét kivonják, azokat ingyenesen átadják gyermekintézményeknek és szeretetszolgálatoknak, a termelőket pedig kompenzálják. Az intézkedés a paradicsomra, a karfiolra, a szőlőre, az uborkára és több más olyan idényjellegű terményre vonatkozik, amelyek tárolása nem megoldott és nincs alternatív piacuk Oroszország kiesésével.

A november végéig szóló tervvel Brüsszel elejét kívánja venni annak, hogy csökkenjenek a zöldség- és gyümölcsárak. Egy hete Brüsszel azt közölte, hogy támogatást nyújt az őszibarack- és a nektarintermelőknek.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vezetett be a marha- és sertéshúsra, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, a baromfi, a hal, a sajt és egyéb tejtejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Ugyancsak hétfőn közölték, hogy augusztus 22-én Brüsszelben az EU 28 tagországának szakértői áttekintik az orosz embargó bevezetése óta az unió agrárpiacán bekövetkezett eseményeket, és szükség esetén az ágazat további támogatásának lehetőségét is megvitatják.

Az Oroszország elleni szankciók éves szinten 80 millió euró veszteséget jelentenek a magyar mezőgazdasági exportnak – írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter egy korábbi Twitter-bejegyzésében, hozzátéve: európai uniós kompenzációra van szükség.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI