Jump to content

Sok cég fontolgatja a kedvezményes hitelt

2014. 10. 14. 08:31

Minden hatodik kis- és középvállalkozás fontolgatja még, hogy hitelt igényel a jegybank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) az utolsó negyedévben – derül ki a Budapest Bank kutatásából. A program második fázisában bevezetett változások szélesítették a hitelre jogosultak körét: a hitelezett vállalkozások negyede ennek köszönhetően jutott hozzá a forráshoz, az új uniós pályázatok kiírása pedig további lendületet adhat a programnak.

A Budapest Bank kutatása szerint az év hátralévő részében a kkv-k 6 százaléka biztosan tervezi még hitel vagy lízing igénylését a jegybank hitelprogramjában, további 11 százalék pedig fontolgatja a részvételt. A hitelfelvételt tervezők kétharmada 5 és 50 millió forint közötti összegre, 83 százaléka beruházási- vagy forgóeszközhitelre fogja benyújtani igénylését.

„Sok vállalkozás kivár beruházásaival az új uniós pályázatok kiírásáig, és ez várhatóan tovább élénkíti majd a második szakaszban amúgy is megnövekedett hiteligényléseket. Tovább árnyalja a képet, hogy a vállalatok közül egyre többen számítanak új NHP szakasz indulására, illetve hogy időközben számos más beruházás- és forgóeszköz-finanszírozási lehetőség – köztük az EXIM Exportélénkítési Hitelprogram – is elérhetővé vált. Összességében visszafogott hajrára számítunk az utolsó negyedévben" – mondja Takács Zoltán, a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője.

Az uniós pályázatok iránti várakozást támasztja alá a kutatás is: az NHP igénylést tervezők 33 százaléka EU-s forrás bevonását is tervezi a következő 12 hónapban. Az NHP2 utolsó hónapjaiban számos cég repetázna is: az igényelni szándékozók 14 százaléka már kapott valamelyik fázisban a hitelből.

A hitelprogram második felvonásában bevezetett módosítások szélesítették a jogosultak körét: a hitelezett cégek negyede ezek miatt tudott bekerülni a programba. A változások közül leginkább a forgóeszközhitel futamidejének növelése (30%), valamint a lízing bevonása (26%) hatottak pozitívan. Az is a jelenlegi etapban hitelezettek számát növelte, hogy számos cég – a kutatás szerint az igénylők harmada – csak a második szakaszra készült el beruházási tervével.

A kutatás szerint az MNB hitelprogramjának két üteme során eddig a hazai kkv-k 21 százaléka fordult hiteligényével a pénzintézetekhez, és 10 igénylőből 8 hozzá is jutott a forráshoz. Az igénylő cégek legnagyobb arányban a 700 millió és 10 milliárd forint éves nettó árbevétellel rendelkező, 10-49 főt foglalkoztató, Közép-Magyarországon tevékenykedő cégek közül kerültek ki.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu