Jump to content

Óriási az érdeklődés az EU-s pályázatok iránt

2014. 10. 27. 18:22

Óriási érdeklődést tapasztalnak a 2014–2020-as fejlesztési ciklus kkv-knak szóló új uniós támogatási lehetőségei iránt a lapunk által megkérdezett pályázati tanácsadó cégek. Szerintük a komplexebb, nagyobb értékű kiírásoknál továbbra is szükség lehet a piaci szakemberek igénybevételére, a Széchenyi Programiroda ingyenes állami szolgáltatásai elsősorban a kisebb értékű, egyszerű pályázatoknál játszhatnak szerepet.

Óriási az érdeklődés a 2014–2020-as fejlesztési időszak kkv-knak szóló új pályázati lehetőségei iránt, miután az elmúlt egy-másfél évben a 2007–2013-as uniós ciklus kifutása miatt már nem nagyon jelent meg olyan uniós kiírás, amelyet a vállalkozások saját cégük fejlesztése céljából igénybe tudtak volna venni – számoltak be a lapunk által megkérdezett pályázati tanácsadó cégek.

A 2014–2020-as időszakra vonatkozóan eddig megjelent kilenc új uniós kiírás közül kettőre pályázhatnak a kkv-k összesen 10 milliárd forintos keretösszegben. A termelési kapacitás bővítését célzó, illetve a külpiaci megjelenést támogató pályázatokról a tanácsadó cégek szerint egyértelműen kiderül: a kiíró Nemzetgazdasági Minisztérium minimálisra igyekezett csökkenteni a kockázatát annak, hogy a feltételek ne egyezzenek meg az Európai Bizottság által később elfogadandó keretszabályokkal, és így ne lennének jogosultak az uniós finanszírozásra. Brüsszel ugyanis még nem hagyta jóvá a különböző operatív programokat, így az október 10-én megjelent kilenc új kiírást még a magyar költségvetés kockázatára írták ki, hogy mihamarabb megkezdődhessen az uniós fejlesztési források lehívása.

„A szaktárca igyekezett a kockázatokat minimalizálni, így a nálunk jelentkező tíz kkv-ből nagyjából egy vállalkozás az, amely megfelel a most megjelent két kiírás feltételeinek" – mondta lapunknak Kőrösi Koppány. A Körics Euroconsulting ügyvezető igazgatója a termelési kapacitás bővítését célzó pályázattal kapcsolatban kiemelte: amellett, hogy az csak egy szűk kör, a termelői szférában működő, ezen belül végfogyasztásra szánt terméket előállító vállalkozások számára lett meghirdetve, a pályázóknak szigorú feltételeket kell teljesíteniük.

Rendelkezniük kell három lezárt üzleti évvel, a projekt költsége nem haladhatja meg a cég mérlegfőösszegét, ami a legtöbb kkv-nál jellemzően alacsony. Ennél a kiírásnál a legkisebb projektnek is 20 millió forint értékűnek kell lennie (miután a támogatás minimum összege 10 millió forint, a támogatásintenzitás mértéke 50 százalékos), amit a mérlegfőösszegre vonatkozó előírás miatt csak a jól menő kkv-k tudnak teljesíteni – jegyezte meg.

A külpiacra jutást támogató pályázatnál hasonló a lezárt üzleti évre és a mérlegfőösszegre vonatkozó feltétel. Emellett a pályázóknak az előző két lezárt üzleti évben már kellett exportbevétellel rendelkezniük, amit Kőrösi Koppány ellentmondásos kritériumnak vél, hiszen az a cég, amely két éve rendelkezik exportbevétellel, már kinn van a külpiacon.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG.hu