Jump to content

Több pénz lesz a KKV-pályázatokra

2014. 11. 24. 19:34

Eddig mintegy 34 milliárd forint értékű igénylés érkezett be az eredetileg 8,5 milliárdos kerettel meghirdetett, a kkv-k termelési kapacitásának bővítését célzó uniós pályázatra – közölte lapunk érdeklődésére Csepreghy Nándor.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a 2014–2020-as fejlesztési ciklus első kiírásai között meghirdetett pályázattal kapcsolatban elmondta: már megszületett arról a döntés, hogy a jelentős túligénylés miatt megemelik ennek a népszerű kiírásnak a keretét. Azt azonban nem tudta még megmondani, hogy mekkora lesz a keretemelés mértéke, miután jelenleg is zajlik a beérkezett pályázatok áttekintése, és így még nem tudni, hogy a pályázatok közül mennyi lesz támogatásra érdemes, és azoknak mekkora lesz a forrásigénye.

A jelentős túligénylés ellenére jelenleg még mindig be lehet nyújtani pályázatokat a november 12-én megnyitott kiírásra, amely 10–100 millió forint értékű, 50 százalékos intenzitású vissza nem térítendő támogatást nyújt főként gyártókapacitás fejlesztéséhez, illetve kapcsolódó infrastrukturális beruházás megvalósításához. Csepreghy Nándor ezt az elmúlt időszak tapasztalataival indokolta, amelyek azt mutatják, hogy négy-ötszörös túljelentkezés esetén is garantálható az, hogy a valóban támogatható projektekre jut forrás.

A november 12-én megnyílt másik, kimondottan kkv-knak szóló pályázattal, a külpiaci megjelenést támogató kiírással kapcsolatban elmondta: a 1,5 milliárd forintos összegben meghirdetett kiírásra eddig mintegy 600 milliós értékű igénylés érkezett. A pályázatok benyújtására elvileg év végéig van lehetőség. Utóbbi kiírás a külföldi vásárokon való megjelenéshez nyújt 3–7,5 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást 50 százalékos támogatásintenzitás mellett.

A 2014-2020-as uniós pályázati ciklus első kilenc kiírását, így a két kkv-s konstrukciót is még a magyar költségvetés kockázatára hirdették meg, miután az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá az uniós források felhasználást konkrétan szabályozó hazai operatív programokat. Utóbbiak leghamarabb év végén várható brüsszeli jóváhagyásáig várhatóan még hirdet meg néhány új pályázatot a hazai büdzsé kockázatára a kormány – mondta Csepreghy Nándor. A helyettes államtitkár kiemelte: ez a döntés tervbe van véve, de arról még nem született végleges kormánydöntés.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/VG.hu