Jump to content

Hitel a kockázatos kkv-k számára

2015. 03. 09. 19:58

A március 16-án induló növekedési hitelprogram plusszal (nhp+) az eredeti nhp-programból eddig kiszorult, magasabb kockázatú kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára teremt a piacinál kedvezőbb hitelfeltételeket a Magyar Nemzeti Bank.

Egy kkv maximum 500 millió forintot kaphat az új konstrukcióban, és az egy vállalkozás által felvett hitelből legalább 70 százaléknak beruházási hitelnek kell lennie, azaz forgóeszköz finanszírozásra, ideértve a faktoringot és az EU-s támogatások előfinanszírozását is, csak korlátozott mértékben van lehetőség, hitelkiváltásra pedig egyáltalán nincs - mondta a portfolio.hu-nak adott interjúban Vonnák Balázs, az MNB igazgatója.

Azután, hogy a konstrukció egy hét múlva elindul, a bankoknak feltehetően még egy-két hónapra szükségük lesz termékeik, limitjeik, szabályzataik kialakításához, módosításához - mondta az igazgató.

Vonnák Balázs szerint az lesz a bankok érdeke, hogy az nhp-ból hitelezzék a kevésbé kockázatos vállalatokat, az nhp+-ból pedig a kockázatosabbakat. Ebbe az irányba tereli őket az a beépített ösztönző is, miszerint egységnyi hitelt kell kihelyezni az nhp-ban ahhoz, hogy az nhp+-ban 2 egységnyi hitelt nyújthasson a bank.

A konstrukció keretében évente fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől legfeljebb 5 évig. A kockázatmegosztásból származó költség az 5 év alatt - végig 500 milliárd forintos fennálló állományt feltételezve - maximum 62,5 milliárd forint lehet, ami hozzáadódik az nhp-ban eddig is költséget jelentő kamatkülönbözethez - mondta Vonnák Balázs. Hozzátette azonban, hogy a tényleges veszteség ennél kisebb lehet, mivel számos olyan vállalatot is fognak a bankok hitelezni az nhp+-ban, amelyekhez kapcsolódóan a várható veszteség éves szinten 3-4 százalékos, ebből adódóan a jegybank helytállása pedig csak 1,5-2 százalékos nagyságrendű lesz, a 2,5 százalékos felső korláttal szemben.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI