Jump to content

Van még szabad forrás a Jeremie programban

2015. 04. 14. 19:31

Idén zárul az EU vállalkozásfejlesztési programja, a Jeremie, a magyarországi 130 milliárd forintos forrásból a múlt év végéig 75 milliárdot helyezett ki a 28 alapkezelő, így van még szabad forrás - mondta Garamvölgyi Balázs, a forráskezelő szervezet, az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója kedden egy konferencián Budapesten.

Eszter Elemér, a PBG FMC Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatósági elnöke kifejtette, a befektetett 130 milliárd forintból 10 év múlva legalább 1000 milliárdnak kell lennie.

Az eddigi kihelyezések adatait ismertetve Garamvölgyi Balázs elmondta, hogy a múlt év végéig 214 cégbe fektettek az alapkezelők, egy átlagos befektetés értéke 350 millió forint volt. A legtöbb befektetés az IT szektorba történt, ezt követte a biotechnológiai ipar.

A tipikus induló vállalkozásoknak a befektetést követően 2-3 éven belül az árbevétele meghaladja a 300 millió forintot, egy éven belül megjelenik a nemzetközi piacon, és az induló néhány főről - 2 éven belül - 40 főre nő az alkalmazottak létszáma - fejtette ki Bruckner Zoltán, a Primus Capital befektetési igazgatója.

Az igazgató hozzátette: a startup vállalkozások most kiemelkedő lehetőséggel találkoznak a befektetői piacon, miután sok a szabad tőke. A magyar piacon meghatározó a súlya a Jeremie alapok tőkéjének.

Horgos Lénárd, az M27 Absolvo csoport partnere elmondta: a befektetésre váró kis cégek leginkább ahhoz ragaszkodnak, hogy a befektetést követően is megmaradjon a többségi tulajdonuk a cégben. A befektető ezt látva viszont olyan szerződést köt velük, hogy a kisebbségi tulajdona ellenére is az övé legyen az irányítási jog, illetve megfelelő hozamhoz jusson. Így fordul elő az, hogy 40 százalékos tulajdoni hányad mellett - a cég későbbi eladásakor - a vételár 80 százalékához jut hozzá a befektető. Erre viszont már nem figyelnek a befektetési szerződés aláírásakor a többségi tulajdonukhoz ragaszkodó kis cégek - mondta Horgos Lénárd.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI