Jump to content

Fiatal vállalkozók kapnak támogatást

2015. 05. 19. 14:06

Többmilliós vissza nem térítendő támogatást kapnak az üzleti felkészítést sikeresen elvégző és a vállalkozásukat sikeresen elindító 25 év alatti fiatalok az Ifjúsági Garancia program részeként. Nem mindenki szeretne azonban saját céget, így a kormány 2020-ig összesen 220 milliárd forintnyi uniós támogatást szán a pályakezdők elhelyezkedésének elősegítésére. Eddig közel 7500 fiatalt vontak be a programba, és közülük több mint 1200-an már elhelyezkedtek.

Május elejéig közel 7500 fiatalt vontak be az Ifjúsági Garancia programba, közülük eddig 1257 pályakezdőnek sikerült a program révén a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkednie és 563 fiatal képzése kezdődött meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A programot hamarosan meghirdetik a közép-magyarországi régióban is – a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program keretéből 4,2 milliárd forintot szánnak 4200, 25 év alatti pályakezdő elhelyezkedésének támogatására.

Magyarország a program megvalósítására 2014–2020 között különböző uniós programok részeként összesen 220 milliárd forintot különített el, amiből a tervek szerint összesen legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak nyújtunk segítséget – közölte az NGM.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2014-ben a nem tanuló és nem dolgozó, 15–24 év közötti fiatalok száma közel 160 ezer volt. A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők havi átlaga a különféle, a pályakezdők elhelyezkedését segítő programok ellenére 2000–2013 között folyamatosan nőtt: 26 ezerről 66 ezerre, majd 2015 első két hónapjára már 51 ezerre mérséklődött.

A 2008-ban kitört válság tovább nehezítette Európa-szerte, s így Magyarországon is a fiatalok elhelyezkedését, mivel a munkaadók egyre inkább tapasztalt szakembereket vettek fel. A munkapiactól való teljes eltávolodás megelőzése érdekében indította útjára a közelmúltban az Ifjúsági Garancia programot az Európai Bizottság, amelynek fő célja, hogy a pályakezdőket az álláskeresővé válásuktól számított hat hónapon belül álláshoz vagy képzési lehetőséghez juttassák a tagállamok. Ez uniós szinten 7,5 millió munkanélküli fiatalnak segíthet.

A minisztérium is a 2020-ig rendelkezésre álló források terhére az első programok egyikeként indította el az Ifjúsági garanciát, amelynek célja, hogy a nem tanuló és nem dolgozó fiataloknak 6 hónapon belül a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat valamilyen konkrét lehetőséget kínáljon fel az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program kiemelt projektje részeként hat, kevésbé fejlett régióban már megkezdődött a fiatalok bevonása. A programra 2017 végéig 36 milliárd forintot különítettek el, amiből a tervek szerint legalább 36 ezer fiatal kaphat segítséget az elhelyezkedéshez vagy a tanuláshoz.

Sikerescég.hu/Napi Gazdaság

Fotó: FreeDigitalPhotos