Jump to content

Az Emírségek várják a magyar cégeket

2015. 09. 15. 09:59

Új lehetőségek nyílnak a magyar vállalkozások számára az Egyesült Arab Emírségekben a két ország között a napokban megszülető gazdasági együttműködési megállapodásnak köszönhetően - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével, Szultán bin Szaíd Al Manszúrival folytatott megbeszélését követően.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az emirátusok gazdasági miniszterét és az általa vezetett delegációt hivatalában fogadta Varga Mihály. A nemzetgazdasági tárca vezetője kifejtette: a gazdasági együttműködési megállapodás, amelyet a napokban írnak alá, a két ország közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálja. Ez a megállapodás, valamint az 1990 óta meglévő diplomáciai kapcsolatok, illetve a 2013-ban kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről kötött szerződés az alapja a két ország közötti hosszú távú gazdasági együttműködésnek.

A közlemény szerint a nemzetgazdasági tárca vezetője úgy vélte: a magyar cégek sikeresen kapcsolódhatnak be az Emírségek városfejlesztési beruházásaiba. A két miniszter lehetőséget látott a mélyebb együttműködésre az innováció,az élelmiszeripar és a vízgazdálkodás területén is.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítménye alapján a térség egyik legmegbízhatóbb országává vált. A stabil növekedési pálya, a háztartások fogyasztásának élénkülése, valamint a visszafogott inflációs környezet az Emírségek vállalatai számára is kedvező befektetői környezetet kínál.

Varga Mihály a sikeres együttműködések között megemlítette az Emirates Group tavaly év végi beruházását: a légitársaság hat globális ügyfélszolgálatának egyikét Budapestre helyezte, s a több milliárd forintos fejlesztés révén 300 új munkahelyet hozott létre a magyar fővárosban. A magyar gazdasági miniszter a dubai székhelyű Taghleef Industries tiszaújvárosi csomagolóeszköz-gyártó üzemének létesítését, illetve az emírségekbeli cégek szállodaipari beruházásait is példaértékűnek nevezte. Ez utóbbiak Magyarország turisztikai vonzerejét növelik, ugyanúgy, mint a tavaly és tavalyelőtt elindult légi járatok Budapest és Dubai között. A megbeszélésen a felek felvetették egy élelmiszer-logisztikai központ magyarországi létesítésének lehetőségét is.

Sikerescég.hu/Napi.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos