Jump to content

Kockázatos lehet a trükkös telephely

2015. 10. 14. 10:00

Szabad vállalkozási zónából érdemes uniós támogatásért indulni, mert úgy sokkal biztosabb a siker, és magasabb támogatást lehet elnyerni – idézte lapunknak ügyfele véleményét egy pályázatíró cég vezetője, hozzátéve: a pályázati felhívások megengedik az ügyeskedést, de a gyakorlatban ez nem olyan egyszerű.

A Fidesz-kormány a szabad vállalkozási zónák mint speciális gazdasági övezetek megteremtésével a legnehezebb helyzetben lévő területeknek akart segítséget nyújtani.

Ha egy külföldi vagy magyar cég egy ilyen zónában új beruházást, fejlesztést hajt végre, új munkahelyet teremt, akkor adókedvezményt és fejlesztési támogatást, valamint adminisztrációs segítséget kap. A szaktárca azokban a térségekben remélt valós fejlődést és térségi szintű felzárkózást, ahol már alapszinten rendelkezésre álltak ennek helyi bázisai, amelyekre a zónák rendszere építeni tudott – például már volt ott működő ipari park. Egy-egy terület öt évig lehet szabad vállalkozási zóna; ez további öt évvel egyszer meghosszabbítható.

A szabad vállalkozási zónák a területileg szelektív gazdaságösztönzés eszközei – foglalta össze lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) –, jelenleg 1080 település tartozik ilyen övezetbe. Az NGM szerint egyre több vállalkozás akar valamelyik zónába betelepülni, mert kedvezményt kapnak a társasági adóból, illetve a szociális hozzájárulási adóból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból meghirdetett foglalkoztatásbővítési pályázatoknál pedig az alap- és a kiegészítő támogatásokon kívül többlettámogatást igényelhetnek. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) vállalkozási és foglalkoztatási prioritási kiadásaiban célként jelenik meg a szabad vállalkozási zónák fejlesztése, azaz uniós pluszforrás jut ezekre.

Aki tehát a szabad vállalkozási zónában van, az az átlagnál magasabb, akár 70 százalékos támogatási intenzitással számolhat, amikor uniós pénzből fejleszt, és elvileg a Ginop-pályázati felhívások alapján nincs akadálya annak, hogy egy cég telephelyet jegyezzen be egy szabad vállalkozói övezetben.

Ám ha a vállalkozás székhelye és a frissen bejegyzett telephelye nagyon messze, akár több száz kilométerre van egymástól, az adott projekt „magas kockázatúvá" válik, amivel akár el is lehet bukni a pénzt. Az ugyanis nincs mindig egyértelműen kifejtve a pályázati felhívásban, hogy mi a magas kockázat. Aki biztosra akar menni, és már évek óta nincs telephelye a kiválasztott vállalkozói zónában, annak a székhely megváltoztatása a legsimább módja annak, hogy elnyerje a többlettámogatásokat és az uniós pénzt.

Sikerescég.hu/VG.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos