Jump to content

Átszabják a beruházásokat az új pályázatok

2015. 10. 17. 10:39

A hazai cégek harmada számít uniós forrásra a mostani fejlesztési ciklusban, ugyanakkor most épp kivárnak: ha a következő pár hétben megjelennek a pályázatok, minden második társaság átütemezné a beruházásait – derül ki a K&H friss felméréséből.

Az uniós pályázatok erőteljes meghatározóivá váltak a vállalkozások életének, beruházásainak. Az 500 hazai kkv vezető nyilatkozata alapján a cégek egyelőre várakozó állásponton vannak az új uniós ciklus forrásaival kapcsolatban. „Jelenleg a vállalkozások alig több mint harmada, 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy támogatáshoz juthat a mostani 7 éves ciklusban, holott az előző negyedévben még 51 százalékuk vélte így.

Ezt a pályázati aktivitást tovább növelheti, hogy a 2014-2020-as költségvetési ciklusban a források 60 százalékát fogják közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítani. Érdemes lesz figyelni, hogy az eddigiekhez képest jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő támogatások, amelyek elosztása körül azonban jelenleg még sok bizonytalanság tapasztalható" – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Sok cég az EU-s pályázati forrásoktól teszi függővé fejlesztéseinek időzítését vagy nagyságát. A szakember elmondta, ha heteken belül elérhetővé válnának a pályázatok, a következő egy évben beruházást tervező cégek 53 százaléka ütemezné át és hozná előbbre beruházásait. Minden ötödik fejlesztéssel nem számoló cég nyilatkozta, hogy tervezne beruházást, ha rövid időn belül megjelennének a neki fontos pályázati kiírások.

„Év végéig mintegy 100 új pályázat kiírása várható, a GINOP idén meghirdetett fejlesztési kerete pedig körülbelül 902,5 milliárd forint lesz. A kormányzati bejelentések szerint a ciklus összes magyar pályázatát két éven belül, 2017. június 30-áig igyekeznek kiírni, ezzel segítve a tervezhetőséget" – mondta el Kovács Viktor Zoltán.

Sikerescég.hu/Profit7.hu

Fotó: FreeDigitalPhotos