Jump to content

A legkisebbek is tolonganak az uniós pénzért

2016. 01. 28. 20:01

A mikrovállalkozások 41 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig az 57 százaléka pályázna uniós forrásra a mostani uniós költségvetési ciklusban - derül ki a Garantiqa múlt év végén készített felméréséből.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tavaly év végi felmérése alapján a megkérdezett cégek úgy vélik: Magyarországon nehéz megfelelő munkaerőt találni, ennek ellenére a válaszadó mikrocégek 86 százaléka, a kisvállalkozások 91 százaléka kizárólag Magyarországon keresne új alkalmazottakat. A mikrocégek 11 százaléka, a kisvállalkozások 9 százaléka volt azon a véleményen, hogy a belföldi munkaerőpiac mellett külföldön is keresnének dolgozókat.

A felmérésben részt vevő vállalkozások számára a meglévő munkatársak véleménye számít a leginkább a létszámbővítés során. A mikrovállalkozások esetében 83 százalék, a kisvállalkozásoknak pedig a 82 százaléka a kollégák javaslata alapján vesz fel újabb dolgozókat - derül ki a felmérésből.

A jövőbeni fejlesztésekhez szükséges létszámmal jelenleg nem rendelkező mikro- és kisvállalkozásoknak az 54, illetve 59 százaléka tervez létszámbővítést - olvasható a Garantiqa közleményében.

A kutatás arra is választ keresett, hogy a korábbi uniós pályázatokon elinduló cégek milyen célra fordították a forrásokat. A válaszok alapján mind a mikro-, mind a kisvállalkozások körében az eszközvásárlás volt a fő cél, 46, illetve 50 százalékban erre költötték a pályázati forrásokat.

(Forrás: Sikerescég.hu/MTI Fotó: FreeDigitalPhotos)