Jump to content

Mától igényelhető az uniós ingyenpénz: mire jár a támogatás?

2016. 05. 24. 22:28

Elindult az MFB Pontok hálózata, ahol a magyar vállalkozások már igényelhetik a 44 milliárdos keretösszegű, ingyenhitelnek is nevezett uniós támogatást. Most még csak 26 ilyen pont nyílt országszerte, de a közeljövőben 650-re fog nőni ezeknek a száma. Mit érdemes tudni az új uniósforrás-elosztó rendszerről?

Május 24-én a Kecskeméten nyíló MFB Pont ünnepélyes átadásával hivatalosan is elindult az MFB Pontok hálózata. 26 pont debütált ezen a napon országszerte, ahol a vállalkozások az uniós visszatérítendő hiteleket igényelhetik, illetve egyéb szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Az új pontok elsőként 44 milliárdos keretösszeggel meghirdetett, 0 százalékos kamatozású hitellel várják az egyéni és társas vállalkozásokat.

Mire kérheted az ingyenpénzt?

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghirdetett első termék kifejezetten vállalkozásoknak szól. Ez egy 0 százalékos kamatozású hitel, amivel kapcsolatban fontos azt is szem előtt tartani, hogy visszatérítendő.

A keret összesen 44 milliárd forint, induló cégek is igényelhetik 1-600 millió forint keretösszeggel, akár 15 évre.

A hitelt termelőeszközök, beruházások és járulékosan forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni.

Amit még tudni kell az új pontokról

Ma még csak 26 pont - 3 darab Budapesten és további 23 pedig megyeszékhelyeken - kezdte meg a működését, de egy hónapon belül további 100 pont megnyitását tervezik, év végéig pedig összesen 442 pontban fogadják majd a vállalkozásokat. Ebből 159 pont tízezer feletti lakosságú településeken, 257 pedig tízezer lakos alatti településeken nyílik - mondta el Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója a kecskeméti MFB Pont ünnepélyes megnyitóján.

A fejlesztési bank a közeljövőben pályázatot ír ki a hálózat bővítésére, amelynek köszönhetően közel 650 pont lesz az országban.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy a hatályos éves fejlesztési keret szerint 2016-ban

  • 4 hitel;
  • 9 kombinált termék;
  • 4 kockázati tőke;
  • és 2 garancia program kerül meghirdetésre.

Az MFB a pontok létrehozásával megújította az uniós források szétosztásának folyamatát: elsőként indult el Európában ez az intézményrendszer, és remélhetően példaként szolgál majd más tagállamok számára - tette hozzá Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára.

(Forrás: penzcentrum.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)