Jump to content

Hamarosan felszolgálják a milliárdos pénztortát

2016. 07. 06. 08:25

Még idén elérhetővé válik több mint 2000 milliárd forintnyi uniós pályázati felhívás, ezzel párhuzamosan szakértők szerint a közbeszerzési dömping is beindul. A sikeresség érdekében érdemes már most felkészülniük a vállalkozásoknak, ugyanis például a biztosítékadást ma is sok kiíró feltételnek szabja az indulók számára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még idén elérhetővé tenné a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2020-ig elérhető, 2700 milliárd forintos keretének 75 százalékát, a teljes keretet pedig még 2018 előtt meghirdetnék a vállalkozásfejlesztésre külső forrást igénylő cégek számára. Mivel 2020 után a GINOP-hoz hasonló konstrukcióban nem írnak ki újabb vissza nem térítendő forrásokat, a pályázó vállalkozásoknak, szervezeteknek kevesebb mint két évük van arra, hogy megvalósítsák beruházásaikat.

A tavaly november óta hatályos új közbeszerzési törvény értelmében az állami és uniós támogatásból megvalósuló beruházások megvalósítása esetén a magáncégek számára jelentős szigorítások léptek életbe. Az egyébként közbeszerzésre nem köteles vállalkozásoknak a megcélzott pályázatok kiválasztásánál érdemes észben tartaniuk, hogy amennyiben egy adott beszerzéshez 25 millió forint feletti értékű állami vagy uniós pályázaton nyernek építési beruházásuk, árubeszerzésük vagy szolgáltatás megrendelése kapcsán kötelezővé válik a közbeszereztetés.